Hoppa till huvudinnehållet

Vill ha färja eller bro från Bjälverud: ”Skulle kosta över en miljard”

Publicerad:
Ett medborgarförslag om en bilfärja mellan Lysvik och Bjälverud har kommit in till Sunne kommun. Liksom ett förslag om att bygga en bro mellan dessa byar.
Ett medborgarförslag om en bilfärja mellan Lysvik och Bjälverud har kommit in till Sunne kommun. Liksom ett förslag om att bygga en bro mellan dessa byar. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Vad sägs om en bro eller bilfärja över Fryken mellan Bjälverud och Lysvik?

Det är två önskemål som kommit in till Sunne kommun den senaste tiden.

Förslaget om en bro mellan Bjälverud eller Stöpafors till Lysvik kommer från en boende i Bjälverud. Personen menar att man skulle spara både tid, pengar och utsläpp i miljön om det fanns en bro, då man i dagsläget måste åka hela vägen runt Sunne eller Torsby för att ta sig till andra sidan.

Mikael Persson, samhällsplanerare på Sunne kommun, svarar så här på förslaget:

”Det är inte planerat någon ny vägbro över Fryken i höjd med Bjälverud. Du kanske har hört talas om Sunne kommuns arbete med att utreda en ny vägbro norr om Sunne tätort. Där skulle avståndet över Fryken bli cirka 200 meter, och detta skulle bli ett mycket kostsamt projekt, över 200 miljoner kronor. Avståndet över Fryken i höjd med Bjälverud är över 1000 meter. Ett bro-projekt där skulle med samma resonemang kosta över en miljard”.

Det finns även ett medborgarförslag om att utreda möjligheten till en en bilfärja längs samma sträcka. Närmare bestämt mellan småbåtshamnen vid Ransbyviken i Lysvik och Råby brygga. ”En bilfärja skulle erbjuda ett effektivt och miljövänligt transportsätt för både lokalbefolkning och besökare och potentiellt bidra till att förbättra tillgängligheten och främja turismen i området”, skriver förslagsställaren.

Medborgarförslaget om bilfärjan kommer behandlas politiskt vid allmänna utskottet nästa vecka.

Artikeltaggar

BjälverudFärjorFrykenLysvikMedborgarförslagMikael PerssonPolitikTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.