Hoppa till huvudinnehållet

Sex mil långt sommarprojekt snart färdigt – då är tågstrulet ett minne blott

Publicerad:
Reporter Joakim Magnusson
Joakim Magnusson
joakim.magnusson@nkp.se
Järnvägsövergångar i Kristinehamn stängdes av under nästan en vecka i somras Anledningen var att spåren skulle bytas. Bilden är från övergången på Jakobsbergsgatan.
Järnvägsövergångar i Kristinehamn stängdes av under nästan en vecka i somras Anledningen var att spåren skulle bytas. Bilden är från övergången på Jakobsbergsgatan. Foto: Sandra Österman

Sommarens stora arbeten på Värmlandsbanan går snart i mål. Från och med vecka 34 beräknas tågen rulla på som vanligt, enligt Trafikverket.

Och spårbytet har gått som på räls. Nästan i alla fall.

I början av sommaren, närmare bestämt i månadsskiftet maj-juni, påbörjades den tredje etappen i spårbytet mellan Kil och Laxå. Under hela sommaren har tågtrafiken till och från Kristinehamn därför varit kraftigt påverkad, främst österut.

Spårbytet inleddes redan för fyra år sedan med förarbeten kring spåren. Själva spårarbetet startade i juni förra året med etappen Karlstad-Kristinehamn. Den andra etappen mellan Karlstad och Kil genomfördes i höstas.

När det 900 meter långa spårbytartåget som rör sig framåt med den hisnande farten av två kilometer per dygn passerade Björneborg och Kristinehamn i juli blev det en del smärre olägenheter för allmänheten, som buller, avstängda vägar och järnvägsövergångar.

– Men allt har gått enligt plan, säger Marcus Kilmo som tidigare i år fick ta över stafettpinnen som Trafikverkets projektledare för spårbytet.

– Vi har en del efterarbeten kvar att göra, men det kommer inte att störa trafiken särskilt mycket, fortsätter han.

Spårbyte Värmlandsbanan Laxå-Degerfors-Kristinehamn. Bilden föreställer ett spårbytartåg.
Spårbyte Värmlandsbanan Laxå-Degerfors-Kristinehamn. Bilden föreställer ett spårbytartåg. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Totalt har det bytts spår längs en sex mil lång sträcka.

– Alla arbeten blev klara utom en kortare delsträckning inne på bangården i Kristinehamn. Där fick vi leveransproblem på en växel. Jag vet inte riktigt när den kommer, men vi hoppas kunna slutföra arbetet senare i höst. Det kommer dock inte att bli samma påverkan på trafiken som vi haft i sommar, säger Marcus Kilmo.

Han säger att den regniga sommaren och stormen Hans inte har sinkat arbetet.

– De blev bara lite blöta, säger han om arbetarna som utfört spårbytet.

Enligt Värmlandstrafik kommer tågtrafiken mellan Kristinehamn och Degerfors i princip att köras enligt ordinarie tidtabell från och med måndagen den 21 augusti, med undantag för några mindre störningar.

Under sommaren har delar av tågtrafiken, bland annat mellan Stockholm och Karlstad, ersatts med bussar. Även på kortare sträckor inom länet har bussar ersatt tågen på vissa tider och sträckor. De tillfälliga tidtabellerna som har upprättats med anledning av detta sträcker sig till och med den 10 september.

Artikeltaggar

KarlstadKristinehamnTrafikTrafikverketTågtrafikVärmlandsbananVärmlandstrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.