En våg av boktips flödar genom Tiktok och den sveper också in på biblioteken.
Nu vill Jimmy Jansson och Jessica Hansson på Stadsbiblioteket i Karlstad fånga upp nya läsare i en bokcirkel.
– Glädje sprider sig! säger Jessica.
Hon håller upp sin mobiltelefon och visar en skärmdump hon tagit på sociala medieplattformen Tiktok.
– Hashtaggen ”Booktok” har 165,9 miljarder views!
Så många gånger har alltså någon Tiktok-användare lagt ut ett boktips och taggat det med #booktok. Resultatet av den stora mängden boktips är inte bara att fler unga börjat läsa fysiska böcker, utan också att nya sorters böcker får ett lyft.
– Det har varit en del inköpsförslag som jag inte riktigt förstått var de kommer ifrån och de är inte de vanliga böckerna och mycket är av typen romance. Den vägen upptäckte jag att något har hänt, säger Jimmy Jansson, bibliotekarie.
– Romance och fantasy är det som är störst på Booktok, det märks ju, säger Jessica Hansson, biblioteksassistent.
Litar mer på nån i Tokyo
Plötsligt kan en bok som bibliotekarierna knappt hört talas om gå upp i topp i lånestatistiken. Då kan det vara en tiktokande boktipsare som fått genomslag.
– Glädje sprider sig, konstaterar Jessica.
Man litar mer på nån i samma ålder i Tokyo som verkar ha samma intressen, än på mig som är gammal man och bibliotekarie och tipsar om en bok.
Att de unga läsarna inte i första hand får sina boktips från biblioteket kan man leva med, tycker bibliotekarien Jimmy:
– Man litar mer på nån i samma ålder i Tokyo som verkar ha samma intressen, än på mig som är gammal man och bibliotekarie och tipsar om en bok.
Tiktok-succéer
Nu gör de ett försök att fånga vågen av nya, unga läsare i en ny bokcirkel. Där ska man under hösten diskutera fyra böcker som alla blivit populära via just Tiktok.
Får ni loss läsarna ur Tiktok-bubblan nu då?
– Man kan säga att det lockande kanske inte är att träffa oss som jobbar på biblioteket, utan möjligheten att träffa andra som gillar samma saker, säger Jimmy med ett leende.
Engelska i gruppen
Läsecirkeln heter Book Club, för det ska pratas på engelska i gruppen.
– I och med att många boktipsare och är på appen pratar engelska, blir det ganska naturligt. Det är det språk man kommunicerar på där och då blir det att man läser på engelska också, säger Jessica Hansson.
Hon berättar att man fått frågor från unga låntagare om bokcirklar på engelska och nu ska det alltså bli av. Jessica tillägger för säkerhets skull:
– Det finns inget behov av att prata perfekt engelska.
Tacksam för inspiratörerna
Att Stadsbiblioteket surfar på Tiktok-vågen känns på ett sätt naturligt.
– Man är ju så tacksam att det kommer inspiration till läsning. Läsfrämjande ingår ju i bibliotekets uppdrag, säger Jimmy.
– Och det är roligt att den här typen av böcker också kommer i ljuset. Feelgood och romancegenren har varit lite sedda över axeln. Det är roligt att den får ett uppsving. Det är inte skämmigt att läsa längre utan vi är en ganska stor grupp som verkligen uppskattar den genren, säger Jessica Hansson.
Å andra sidan får kommunens anställda inte ha Tiktok-appen på sina tjänstetelefoner och Stadsbiblioteket – som är mycket aktiva på Instagram – gör inga inlägg på Tiktok.
– Nej. Det gör vi inte. Karlstads kommun har ju sina regler, säger Jessica.
”Ska spegla samhället”
Frågan om säkerhet, sekretess, integritet och det kinesiska ägandet bakom den populära appen är en högst aktuell diskussion runtom i Bibliotekssverige.
– Det är lite olika syn på det. Jag personligen tycker det är lite konstigt att inte vara med om det är där så många användare är. Biblioteket ska ju vara en spegel av samhället och använder de Tiktok får man väl ta det ideologiska sen, säger Jimmy.
– Man når ju väldigt mycket folk om man skulle vara där, säger Jessica, men nu är det ju inte aktuellt för oss.
Har ni Tiktok själva?
– Jag har skaffat konto för att veta vad det är, privat, säger Jimmy Jansson.
– Jag är beroende. Det är väldigt blandat jag tittar på, men jag är ju en del på booktok. När man scrollar är det väldigt mycket boktips, konstaterar Jessica Hansson.
FAKTA
Book club på Stadsbiblioteket
Böckerna som ska vara med i höstens bokcirkel är: It ends with us av Collen Hoover, Felix ever after av Kacen Callender, Queenie av Candice Carty-Williams och Daisy Jones and the six av Taylor Jenkins Reid.
Bokcirkeln uppmuntrar till att läsa på engelska då det även är det språk som kommer att används för att diskutera böckerna.
Bokträffarna hålls 13 september, 11 oktober, 8 november och 6 december.
Ingen föranmälan krävs. Och... man måste inte vara med på Tiktok för att delta. ”Man ska tycka om att läsa och vilja diskutera boken, det är bara det”, säger Jessica Hansson.