Hoppa till huvudinnehållet

Ingen vilda västern i riksdagen

Publicerad:
Richard Jomshof (SD) är justitieutskottets ordförande.
Richard Jomshof (SD) är justitieutskottets ordförande. Foto: Ali Lorestani/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

De rödgröna oppositionspartierna, där Centern ingår, vill rösta bort Richard Jomshof (SD) från posten som ordförande i riksdagens justitieutskott. Formellt är det inget som hindrar dem. Det gäller bara att vinna över en borgerlig ledamot i utskottet på sin sida.

Men om de lyckas skulle det öppna dörren för vilda västern i Sveriges riksdag. För presidieposterna i riksdagens utskott fördelas av hävd genom förhandlingar mellan partierna. Om det bara var majoritetsförhållanden som gällde skulle fördelningen se annorlunda ut.

I dag är det oppositionspartier som sitter på de flesta ordförandeposterna och dessa får själva bestämma vilka ledamöter som ska ha uppdragen. Utskottens arbete skulle påverkas väsentligt om tillfälliga majoriteter formades för att byta ut ordförandena när de sagt något som retade andra.

Hur skulle det till exempel se ut om den sida som hade majoriteten agerade på samma sätt som oppositionen nu gör. Tidöpartierna skulle kunna sparka Peter Hultqvist (S) från uppdraget som ordförande i riksdagens försvarsutskott. Argument för att han är olämplig skulle inte saknas. Hultqvists brösttoner och positionsförflyttningar i Natofrågan kan inte varit den bästa marknadsföringen för Sverige.

Likadant skulle man kunna peta Jamal El-Haj (S), med anknytning till terrorstämplade Hamas, från så många uppdrag som möjligt. Socialdemokraterna själva verkar oförmögna att agera. Eller varför inte rösta bort Morgan Johansson (S) som vice ordförande i utrikesutskottet. Johansson har kallat regeringen blåbrun – det vill säga halvnazistisk – helt i linje med Kremls propaganda.

Det här kan säkert låta lockande för många. Men en så kallad cancel-kultur i riksdagen skulle förändra svensk demokrati. Riksdagens arbete – som ju sker i utskotten – skulle brytas upp och göras till spelplan för plakatpolitik och negativa kampanjer. Arbetsron och långsiktigheten i den lagstiftande församlingen skulle förstöras. Det är detta Socialdemokraterna öppnar för när de vill rösta om Jomshofs ordförandeskap.

I det nuvarande läget skulle det dessutom skicka en farlig signal till dem som vill Sverige illa. Säga vad man vill om Jomshofs tajming och ordval. Men han är en folkvald svensk riksdagsledamot, med yttrandefrihet och uppgift att opinionsbilda.

Han har inte begått något brott när han kritiserat regeringen för att böja sig för hot. Om han straffas av riksdagen för att han riskerat att reta upp andra stater kommer det bara uppmuntra till mer hot. Vilken riksdagsledamot vill Iran – nära förbundet med Ryssland – flytta på nästa gång?

Artikeltaggar

HamasIranJamal El-HajMorgan JohanssonPeter HultqvistPolitikRichard JomshofRiksdagenRysslandSocialdemokraternaSverigedemokraternaTidöavtalet