Hoppa till huvudinnehållet

Tidsdokument om ungdomar i Kil: ”Ingen aning om vad som väntade oss”

Publicerad:
För 25 år sedan gjorde Lisa Carlehed och hennes vänner en dokumentärfilm om en fredagskväll i Kil.
För 25 år sedan gjorde Lisa Carlehed och hennes vänner en dokumentärfilm om en fredagskväll i Kil. Foto: Carl Edlom/Skärmdump

Bensin, hembränt och dildos.

Nu är det 25 år sedan Lisa Carledhed och hennes vänner skildrade ungdomslivet i Kil en vanlig fredagskväll.

NWT når den värmländska skådespelaren för att prata om ”Kil by night” och den kommande biofilmen ”Swedish Torpedo”.

Lisa Carlehed från Hammarö har uppmärksammats för bärande roller i filmer som ”Tills vi faller” och ”I dina händer”. För huvudrollen i storfilmen ”Utvandrarna” Guldbaggenominerades hon och nyligen sågs hon som den struliga Klara i den romantiska komedin ”Tack för senast”.

Men redan 1998 prisades hon för sitt filmarbete. I Värmlands långlivade kortfilmsfestival Filmörnen vann filmen ”Kil by night” dokumentär-klassen det året. Filmen är ett nedslag i Kil en vanlig fredagskväll och Lisa Carlehed gjorde filmen tillsammans med Lina Nyåker, Anna Ellinge och Linnea Löfdahl.

– Vi gick alla på Tingvallagymnasiet, några av oss kom från Hammarö som jag, andra från Kil och Karlstad, berättar Lisa Carlehed.

Hon är märkbart glad över att ”Kil by night” får uppmärksamhet.

– Lina berättade om raggare och vi andra trodde hon skojade. ”Kom med mig en fredagskväll i Kil så ska ni få se”, sa hon. Eftersom vi läste med inriktning mot journalistik tog vi med oss en kamera och gjorde en dokumentär. Vi hade ingen aning om vad som väntade oss.

Scen ur kortfilmen "Kil by night". Filmen spelades in på vhs vilket förklarar bildkvalitén.
Scen ur kortfilmen "Kil by night". Filmen spelades in på vhs vilket förklarar bildkvalitén. Foto: Skärmdump

Väl framme i Kil verkade snacket om bilburen ungdom överdrivet.

– Storgatan var tom! Men så gick vi in på en bensinstation för att köpa en dricka och när jag vände mig om för att gå ut såg jag genom fönstret hur en kille stod med en stor dunk hembränt i den ena handen och en Fanta i den andra. Han tog en klunk av varje och skakade på sig för att blanda dryckerna i munnen.

Lisa Carlehed brister ut i ett skratt när hon berättar.

– Och bredvid stod en annan kille och slog på en bil, som var försedd med rävsvans, med en meterlång dildo. Kassörskan på macken log mot oss och sa ”Välkomna till Kil”.

I ”Kil by night” från 1998 berättar ungdomar om sina liv. Ämnen som favoritbil och framtid avhandlas.
I ”Kil by night” från 1998 berättar ungdomar om sina liv. Ämnen som favoritbil och framtid avhandlas. Foto: Skärmdump

”Glad och förvånad”

Häromdagen lades ”Kil by night” upp på Youtube. Det är ett tidsdokument – Coop heter Konsum och ställen som Jolly Butcher skymtar förbi. En av de medverkande berättar att det kan gå åt 50 liter bensin en fredagskväll och utöver ungdomarna uttalar sig även polisen.

– Kameran fångade det vi var med om, fortsätter Lisa Carlehed.

– Vi pratade med ungdomarna vi mötte och de fick berätta om livet och hur de såg på framtiden. Det var en väldigt kul kväll.

Nu har det gått 25 år sedan fredagskvällen i Kil, vad tänker du när du ser filmen i dag?

– Jag känner en stor glädje! En mys-känsla. Det var fint att gå runt och möta ungdomarna. De ville inte alls bli kallade för raggare, det var de noga med. De var motorburen ungdom. Vi märkte att de uppskattade att få säga sitt. Filmen blev väldigt uppskattad när det först kom, folk tyckte den var kul. För oss som gjorde den var det stort, men vi var ju så unga. Jag trodde aldrig att den skulle leva kvar till i dag. Det är jag både glad och förvånad över.

I ”Tack för senast” spelar Lisa Carlehed mot bland andra Oscar Töringe från ”Tunna blå linjen”.
I ”Tack för senast” spelar Lisa Carlehed mot bland andra Oscar Töringe från ”Tunna blå linjen”. Foto: Viaplay/Robert Eldrim

Filmar ”Swedish Torpedo”

När NWT når Lisa Carlehed är hon i Tallin där biofilmen ”Swedish Torpedo” spelas in. Det är en historiskt drama om den passionerade svenska simmaren Sally Baur i regi av Frida Kempff. Filmen är engelskspråkig och handlar om hur Baur går emot både familj och rådande normer och bestämmer sig för att korsa den Engelska kanalen 1939, just när Europa står inför ett världskrig.

– Det är en historia om hur det var för en kvinna på 30-talet att ha en passion och en hobby. Att gå emot normen som gjorde gällande att en kvinna skulle stå vid sin spis, föda barn. Allt annat sågs ned på. Filmen är inspirerad av verkliga händelser.

Inspelningen av ”Swedish Torpedo” pågår under augusti och september, filmen får biopremiär under nästa år. ”Kil by night” kan du se här. Nyligen avslutades inspelningen av Erik Poppes, som svarade för regin av ”Utvandrana”, kommande film ”Quislings sista dagar” där Lisa Carlehed gör rollen som Quislings fru Maria.

Artikeltaggar

AlkoholBilburen ungdomCoopDokumentärfilmEuropaFilmFilmerFilmörnenHammaröKändisarKarlstadKilLandsbygdLisa CarlehedMotorNöje/KulturRaggare på badstrandenSamhälleSRAMTallinnTingvallagymnasietTVUtvandrarnaYoutube

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.