Hoppa till huvudinnehållet

Åhlin-Kottulinsky kan segra i debutsäsongen – ställs mot teamkompisen: ”Helt magiskt”

Publicerad:
Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Nils Andersson ska slåss om första platsen i RX2e i helgen.
Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Nils Andersson ska slåss om första platsen i RX2e i helgen. Foto: Jakub Nitka

Mikaela Åhlin Kottulinsky som gör sin första rallycrossäsong har chans om förstaplatsen när RX2e avgörs i helgen.

Men först måste hon besegra en förare – teamkompisen Nils Andersson.

– Det här är overkligt bra, konstaterar de båda två.

I helgen körs den sista deltävlingen i RX2e-mästerskapet på Estering i Tyskland, det var dock länge oklart om Åhlin-Kottunlinsky skulle kunna medverka eller inte, det på grund av ekonomiska skäl.

Men efter ett lyckat race och en andraplats i Belgien senast, stod det klart. Värmländskan är med och gör upp om förstaplatsen i RX2e.

– En extra stor sponsor klev in och mina befintliga sponsorer supportrar extra. Det hade de inte gjort utan mitt resultat i Belgien och det här utgångsläget, berättar hon i ett pressmeddelande.

Tips av världsmästare

För Åhlin-Kottulinsky som gör sin första rallycrossäsong i år, väntar en häftigt duell mot teamkompisen Nils Andersson, som är två poäng före värmländskan.

– Helt magiskt, men jag har noll förväntningar. Mitt mål är en bra körning, säger hon i utskicket.

Nils Andersson ser även han fram emot duellen och förklarar att de arbetar tätt – trots att de för tillfället är varandras största motståndare.

– Vi kämpar om det här tillsammans och jobbar som ett team även nu. Det är så himla roligt att få till det här utgångsläget inför sista tävlingen. Jag delar med mig av mina erfarenheter till Mikaela från mitt test på Estering i början av säsongen. Vi ger varandra de bästa förutsättningarna för att lyckas. Sen är det upp till var och en att använda dem till att köra så fort som möjligt, säger Andersson.

Sista deltävlingen i RX2e körs under lördag och söndag i Tyskland.
Sista deltävlingen i RX2e körs under lördag och söndag i Tyskland. Foto: QNIGAN

Den femfaldig världsmästaren i rallycross tungviktsklass håller tummarna för båda sina teamkompisar i Kristoffersson Motorsport, men passar på att hylla Åhlin-Kottulinsky lite extra.

– Väldigt starkt av Mikaela att ha segerchans inför sista racet under sin allra första säsong.

”Ingen press på mig”

Åhlin-Kottulinsky går in i den sista deltävlingen utan större förhoppningar.

– Jag har allt att vinna och ingen press på mig. Tanken från början var att jag skulle köra de tre första tävlingarna. Sedan fick jag ihop budgeten även till Belgien och där gick det så bra att jag får köra avslutningen också.

Nils däremot, som haft en tuffare säsong bakom sig, har desto större förväntningar på sig.

– Jag har inte haft den lättaste säsongen men är ändå i ledning inför finalen. Sedan är jag väl förberedd inför racet på Estering efter testerna där i början av säsongen. Det tar jag med mig. I det psykologiska spelet är det en fördel att vara den som jagar. Men jag får inte kolla bakåt utan enbart se till mitt och inte bli min värsta motståndare. Jag kan ju inte påverka om Mikaela gör en fantastisk tävling men jag kan påverka så att Nils Andersson gör det, säger han.

Nils Andersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky är säkra på att det inte kommer uppstå något otalt mellan dem, oavsett resultatet.
Nils Andersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky är säkra på att det inte kommer uppstå något otalt mellan dem, oavsett resultatet. Foto: QNIGAN

Duon har granskat banan noga, så väl in- som utvändigt, för att vara väl förberedda.

– Den blir utmanande för mig och jag hoppas att jag ska trivas där. Det krävs att man spänner åt bältet och kör på. Det gäller att få in känslan och ta det därifrån. Går det bra så vinner jag. Jag gav mig in i rallycrossen för att få just den här typen av utmaningar, säger Mikaela.

Deltävlingen körs under lördag och söndag.

Ställningen inför sista racet

1) Nils Andersson, 59 poäng

2) Mikaela Åhlin-Kottulinsky, 57 poäng

3) Isak Sjökvist, 54 poäng

4) Viktor Vranckx, 44 poäng

5) Ole Henry Steinsholt, 42 poäng

6) Pablo Suarez, 41 poäng

Artikeltaggar

Johan KristofferssonKristoffersson MotorsportMikaela Åhlin-KottulinskyNils AnderssonRallycross

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.