Helgens VM-tävling i rallycross är den tredje i rad där eldrivna huvudklassen stoppas efter bilbranden. Att utredningen drar ut på tiden får stora konsekvenser för teamen.
– I min värld är det oacceptabelt. Vi är redo att köra, säger Tommy Kristoffersson.
Branden inträffade hos franska Special One Racing i depån inför brittiska deltävlingen på Lydden Hill den 22–23 juli. Sebastien Loebs bil fattade eld i samband med laddning och totalförstördes, liksom den andra förarens, Guerlain Chicheri. Teamet meddelade senare att säsongen är över.
Eftersom brandorsaken inte fastställts ströks klassen i England, även i Belgien första helgen i augusti och nu också på Estering i tyska Buxtehude lördag–söndag.
Regerande mästarteamet KMS från Arvika toppar såväl team- som förarmästerskapet (Johan Kristoffersson) efter de blott tre deltävlingar som genomförts, senast i Höljes för en och en halv månad sedan.
Teamchefen Tommy Kristoffersson är besviken, frustrerad och orolig, skriver han själv på Facebook.
Utredningen går alldeles för långsamt.
– Jag har egentligen ingen acceptans för att det här inte funkar. Det har gått tre veckor nu och fyra till tävlingen. I min värld är det oacceptabelt, säger han till NWT.
”Nu är vår arbetsplats stängd av tredje part. Mina 35 arbetskollegor blir arbetslösa för tredje tävlingen i rad, det innebär i praktiken mer än tre veckors arbetslöshet. Många är konsulter, så tre veckor utan lön. Jag blir också nedslagen av att läsa alla belackare som tror att lösningen för rallycrossens framtid är att ”lägga ner elbilarna”. Det är tyvärr en lösning som vore väldigt kortsiktig. Om inte vi som driver team i dag i VM-klassen klarar att föra rallycrossen vidare på marknadsmässiga grunder så lägger vi inte bara ner våra team, vi lägger också ner rallycrossen.”, skriver Tommy Kristoffersson vidare.
Fortfarande finns ingen offentlig förklaring till varför branden skedde.
– Teamen har fått viss insyn och hanterar det lite olika. Jag kan bara prata för mig själv och vi känner oss nöjda och trygga med den förklaring vi fått. Vi är redo att köra.
Vad har ni fått veta?
– Jag kan inte gå in på det, för de har inte gått ut med något och det är så juridiskt infekterat.
Tre olika utredningar har gjorts/görs: av internationella bilsportförbundet (Fia), batteritillverkaren Kreisel och en oberoende haverikommission.
Den förstnämnda besitter all makt och vill ha tydligare bevis för att ge klartecken.
– Vi har köpt ett koncept för dyra pengar som Fia rekommenderat och har förväntningar att det ska fungera som det är sagt. Men det finns alltid två sidor av myntet. Klart jag har förståelse för att de värnar om säkerheten. De kanske gör en annan riskbedömning än vi gör.
Vad kan du göra?
– Får försöka pusha på och informera om vad som står på spel från våran sida. Vi har gjort stora investeringar och gått in i det här för att vi vill tävla.
Har ni behövt förändra något efter branden?
– Nej, bara gått igenom våra bilar för att säkerställa att det inte är något konstigt. Kan kalla det en mer genomgående service på fabriken.
Konsekvenserna om stilleståndet fortsätter kan bli förödande.
– Kortsiktigt lider vi inga stora förluster, men om det visar sig att konceptet inte är hållbart kan det begränsa möjligheterna att jobba vidare 2024 och 2025.
Kritiken har varit hård mot elektrifieringen av huvudklassen, samtidigt som få team vågat satsa.
– Vi får mycket skit. Det är många belackare som nästan tycker det här är rätt åt oss. Men vi måste se det i större perspektiv. Vi satte det här i verket i fjol och hade inte en enda driftsstörning. Nu har vi haft en. Den var gigantiskt stor, men enda problemet vi haft.
Senast i Belgien hoppade Johan Kristoffersson in i mindre elklassen, RX2e, och vann. Nu i Tyskland blir det dock ingen medverkan alls för KMS.
– Så nära inpå Lydden var det ändå acceptabelt att utredningen inte kommit längre. Då ville vi gärna ställa upp för fansen och arrangören. Nu tycker jag inte det är vårt ansvar längre. Det har gått så lång tid att de borde ha rett ut allt. Vi vill inte lägga extra energi och kostnad på att köra en annan klass.
Johan Kristoffersson har vunnit årets tre körda tävlingar, men snuvas på sitt sjätte VM-guld om resten av säsongen ställs in.
– Det är för lite tävlingar så det kommer inte gälla som officiellt VM. Vi jobbar flat out för att det ska bli fler, säger pappa teamchefen.
Som tur är finns gott om tid till avslutningen med dubbeltävlingar i Sydafrika den 7–8 oktober och Hongkong den 11–12 november.
Övriga klasser körs som vanligt.