Hoppa till huvudinnehållet

Tidigare FBK-backen drabbades av psykisk ohälsa – missade en hel NHL-säsong

Publicerad:
Oliver Kylington är tillbaka i spel igen – fullt återställd och redo för ännu en säsong.
Oliver Kylington är tillbaka i spel igen – fullt återställd och redo för ännu en säsong. Foto: Mark J. Terrill

Han var på väg mot nästa fas i sin karriär.

I en omfattande intervju med HockeyNews berättar 26-åringen om spelet bakom kulisserna.

Under hösten 2021 påbörjade Oliver Kylington sin sjunde säsong i Nordamerika, vilket också markerade avslutningen på hans dåvarande kontrakt med Calgary Flames.

Han levererade sin mest framstående säsong hittills i karriären och samlade 31 poäng (9+22) på 73 matcher – en ny personlig rekordnotering.

Denna framgång hos den kanadensiska klubben resulterade i ett nytt tvåårskontrakt värt omkring 50 miljoner kronor. Trots detta befann sig Kylington kvar på hemmaplan i Sverige när förra säsongen närmade sig sitt slut.

Nu har ett år av detta kontrakt gått – ändå väntar han på att göra sin första match.

– Det var ett väldigt utmanade år för mig personligen. Det är saker som pågått familjärt under många år men som eskalerade till att bli värre och det var mentala och psykologiska problem jag led av, säger Kylington till HockeyNews och fortsätter:

– Jag tror jag handskas med problemet som kanske alla andra gör, genom att bara sopa det under matten och lägga locket på men för min del led det till psykisk ohälsa och jag mådde väldigt dåligt av hur jag hanterade mina problem och gick nästan in i väggen och kände att nu räcker det... Jag behövde ”fejsa” dom här problemen vi hade familjärt och i dag är jag otroligt tacksam över den här resan jag påbörjade och sen fick avsluta.

Ser fram emot ny säsong

Oliver Kylington har nu återhämtat sig och mår bra igen. Han delar med sig av sin glädje över att komma tillbaka och ser fram emot den kommande säsongen.

– Det känns bra att komma igång igen och jag ser verkligen fram emot en ny säsong. Jag har känt stöd från ledningen i Calgary och mina lagkamrater, vilket har varit till stor hjälp. Jag ser fram emot att återgå till min vardag. Jag har verkligen saknat den.

Under lång tid har hockeyspelare varit bundna av en norm som har gjort det svårt att diskutera känsliga ämnen. Men på senare tid har sporten snabbt utvecklat en mer öppen attityd och tagit stora framsteg på detta område.

– Det var absolut en rädsla att dela med sig av sådana här personliga saker, men jag har bestämt mig för att inte gå in i detalj om vad som hände. Jag bar på en stor skam när det kom till att prata om sådana här saker. Samhället har inpräntat i oss att det inte är okej att visa negativa känslor.

Han fortsätter:

– Många tror att det inte är acceptabelt att må dåligt. När problemen dök upp använde jag flyktbeteenden för att undvika dem, eftersom det verkade vara den enklaste utvägen. Jag insåg snabbt att när man vågar visa sin sårbarhet för andra, så skapas äkta närhet mellan människor. Att våga visa sårbarhet är ett tecken på styrka snarare än svaghet, säger Oliver Kylington.

Han inledde sin karriär i AIK och anslöt sig till Färjestad 2013. Där etablerade han sig i a-laget i SHL redan under sin första säsong, efter att ha spelat i J18 och J20.

Med tiden växte beslutet att ställa in hela säsongen fram och Kylington kunde fokusera helt på sitt eget och sin familjs välmående.

– Jag lärde känna mig själv bättre och insåg att rädslan för att konfrontera problem bara grundade sig i min egen skam. Jag kämpade med att sätta ord på mina känslor, eftersom jag skämdes så mycket över de problem jag hade med min familj. Jag är oerhört tacksam för det stöd jag fick från många personer, som hjälpte mig att hitta rätt hjälp. Jag känner verkligen att jag gjorde mig själv en stor tjänst.

Artikeltaggar

AIKCalgaryCalgary FlamesFärjestadIshockeyNordamerikaOliver KylingtonPsykisk ohälsaSHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.