Hoppa till huvudinnehållet

Stor lista: Här är de 100 mest skuldsatta i Värmland

Publicerad:
Tillsammans är de 100 skuldsatta värmlänningarna skyldiga Kronofogden över 463 miljoner kronor. Personen på bilden har inget med texten att göra.
Tillsammans är de 100 skuldsatta värmlänningarna skyldiga Kronofogden över 463 miljoner kronor. Personen på bilden har inget med texten att göra. Foto: Jessica Gow/TT

Den 70-åriga mannen har nästan 41 miljoner kronor i skulder.

Det är den största skulden en privatperson i Värmland har hos Kronofogden.

Nu kan NWT med hjälp från siffror från myndigheten lista de 100 mest skuldsatta personerna.

Längst ner i artikeln hittar du listan över de hundra mest skuldsatta i Värmland.

Under 2022 hade 9 878 invånare i Värmland skulder hos Kronofogden. Sett till andel skuldsatta i förhållande till antalet invånare ligger Värmland högt i relation med övriga Sverige. Bara två län i Sverige ligger högre, Södermanland och Gävleborg.

Medianskulden i Värmland samma år låg på 62 614 kronor. Totalt var alla skuldsatta i Värmland skyldiga Kronofogden 2,2 miljarder kronor under 2022.

Den person som är skyldig Kronofogden mest i Värmland är en 70-årig man med skulder på nästan 41 miljoner kronor. Efter honom på listan kommer ytterligare en man – 59 år gammal – med strax över 38 miljoner kronor i skulder. Den hundrade mest skuldsatta personen i Värmland har en skuld på 1,9 miljoner kronor.

Tillsammans är de 100 personerna skyldiga Kronofogden över 463 miljoner kronor.

– Oftast handlar det om skatteskulder, säger Tina Häggmark, talesperson för myndigheten.

Men det är heller inte den enda förklaringen. Enligt henne går det att dela in de olika skulderna i flera grupper.

– Sen finns det också personer som har skulder som har ursprung i gamla bolån, där inkomsten hos personerna är låg samtidigt som avgifterna på lånen ökar år efter år.

”Oftast handlar det om skatteskulder” säger Tina Häggmark, talesperson för Kronofogden, om personer med stora skulder hos myndigheten.
”Oftast handlar det om skatteskulder” säger Tina Häggmark, talesperson för Kronofogden, om personer med stora skulder hos myndigheten. Foto: Kronofogden

Utöver det finns också gruppen som skuldsatt sig på grund av brottslig aktivitet.

– Det är den minsta av grupperna. Men där finns personer som ägnat sig åt brottslig verksamhet eller har skadestånd att betala.

En vanlig förklaring till varför personer får så stora skulder är livshändelser, enligt Tina Häggmark.

– Att det händer något stort i livet, som att man blir arbetslös, skiljer sig eller går i personlig konkurs.

Blir sådana här stora skulder någon gång betalda?

– Det beror lite på. Vissa har ju skuldsanering eller ansöker om det. Men det finns tydliga kriterier för att få det. Det är bara inte att beställa. Man måste visa på att man försökt betala av sina skulder.

– Annars gör vi utredningar och utmäter till exempel egendom. Finns det utrymme är det vanligt att vi också tar en del av lönen, så kallad löneutmätning.

Artikeltaggar

EkonomiGävleborgs länKronofogdenSkulderSödermanlandVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.