Hoppa till huvudinnehållet

Stadens offentliga toaletter förstörs: ”Bryter upp dörrar och kopplar isär elen”

Publicerad:
Den här toaletten, i Residensparken, är en av de sju offentliga toaletter som Karlstads kommun har att ta hand om i stan. Alla har de fått sin släng av sabotagesleven.
Den här toaletten, i Residensparken, är en av de sju offentliga toaletter som Karlstads kommun har att ta hand om i stan. Alla har de fått sin släng av sabotagesleven. Foto: Helena Karlsson

Att vara kissnödig i centrala Karlstad kan vara ett bekymmer.

Kommunen har tvingats stänga av de offentliga toaletterna med ojämna mellanrum.

– Det är öppet, stängt, öppet, stängt, säger Anna Mossberg på Karlstads kommun.

Under sommaren har de kommunala, offentliga toaletterna utsatts för olika former av skadegörelse. Något SVT Värmland var först att berätta om.

Anna Mossberg, enhetschef på teknik- och fastighetsförvaltningen, säger att den tar sig olika uttryck.

– Är toaletterna olåsta bryter man upp dörren och då går den sönder. På de toaletter som är självrengörande, med ett system satt på timer, kopplar man isär elen.

Att toaletterna förstörs har att göra med att de nattetid fungerar som sovplats för bostadslösa.

– Att ha en toalett som sovplats är kanske det sista man önskar sig, men de vill gärna ha tak över huvudet.

Anna Mossberg säger att man ska prata med nämnden under hösten kring hur toaletterna ska hanteras i framtiden.
Anna Mossberg säger att man ska prata med nämnden under hösten kring hur toaletterna ska hanteras i framtiden. Foto: Tommy Pedersen

Totalt har Karlstads kommun sju offentliga toaletter att ta hand om. Alla har fått sin beskärda del av skadegörelse över åren och Anna Mossberg, som jobbat tre år i kommunen, har sett att kostnaden har smugit uppåt år för år.

– Skadegörelsekostnaderna har ökat och vi behöver ha väktare som tittar till toaletterna. Men det handlar inte bara om pengar. Det här begränsar rörelsefriheten. Om du behöver uppsöka en toalett oftare så kanske du inte vågar göra några större lovar på stan till exempel.

Därför kostar det att gå på toaletten i Mitticity: ”Bajs på väggarna”

NWT har tidigare berättat om toaletterna i Mitticity där man numer tvingas ta betalt för att undvika den värsta skadegörelsen. Det kan vara ett alternativ även för kommunen, men:

– Då kan det bli så att en del inte får tillgång till toalett, säger Anna Mossberg.

Det finns ingen lag på att det ska finnas offentliga toaletter ”i det fria” i städerna. Men att ta bort dem är inte aktuellt.

– Då har det gått för långt, men det är ett alternativ, det sämsta.

Vad går det att göra för att komma till rätta med de här problemen?

– Den underliggande orsaken bör man ta hand om, för vi plåstrar ett symptom. Vi ska under hösten presentera förslag för våran nämnd på olika scenarier för vilken strategi vi ska ha kring toaletterna. Ska vi ta betalt? Satsa större? Har vi dem på rätt ställen, kan det påverka? Men det är mycket att ta hänsyn till.

Att toaletterna blir låsta under en längre tid har att göra med reservdelsbrist.

– Vi lagar så fort vi hinner, men det är svårt att sätta prognoser.

Artikeltaggar

Anna MossbergKarlstadMitticitySamhälleSkadegörelse

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.