Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket stiger Vänern efter Hans

Publicerad:
Efter ovädret Hans bedömer SMHI att Vänern kommer att stiga ytterligare några centimeter. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Efter ovädret Hans bedömer SMHI att Vänern kommer att stiga ytterligare några centimeter. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Lars Sjöqvist

På måndagen togs varningarna för höga flöden bort för både Klarälven och Uvån.

Vänern kommer att fortsätta stiga, men bara några centimeter, enligt SMHI.

Efter den senaste tidens myckna regnande har vattennivåerna varit ovanligt höga i Klarälven och Uvån. Men sent på måndagsförmiddagen tog SMHI bort varningarna för höga flöden.

– Det är sjunkande vattenflöden i Uvån och Klarälven och vi ligger under varningsgränsen nu, säger vakthavande hydrolog Ola Pettersson på SMHI.

Mycket av vattnet rinner så småningom ut i Vänern.

– Från början av Hans har den stigit sju centimeter, någonting sådant, och den kan nog fortsätta stiga ett par centimeter till som jag ser i våra prognoser.

Därefter planar även Vänerns nivå ut.

– Det är på sådana nivåer så att det inte är nära någon kritisk gräns, säger han.

Enligt Ola Pettersson bedömer inte SMHI att några större flöden riskerar att ställa till det i Vänern den närmsta tiden.

Så om det ska bli problem krävs det att det kommer in nya, stora regnväder?

– Precis, och vi ser ingenting nu de närmsta dagarna.

Läs tidigare artiklar:

Nu börjar det vända – här har vattenflödena börjat sjunkaHöga flöden pressar Karlstad – fastigheter i farozonen: ”Var försiktig”Vattennivåerna i Klarälven väntas bli högre än vårfloden – tänk på dettaAlla flottfärder ställs in: ”Mycket vatten är farligt”

Artikeltaggar

KlarälvenOväderRegnSMHIUvånVäderVänern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.