Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Populäraste semesterstäderna i Sverige – där hamnar Karlstad

Publicerad:
Inre Hamn i Karlstad är väldigt populärt på sommaren.
Inre Hamn i Karlstad är väldigt populärt på sommaren.

Enligt svenskarnas sökningar på Google år 2023 är Helsingborg, Jönköping och Borås några av de städer som hamnat på topplistan över Sveriges mest populära semesterstäder.

Mitt bland dessa folkkära destinationer glimtar Karlstad upp som en överraskande pärla.

– En fin dag i Inre hamn kan jämföras med att sitta på Smögenbryggan, säger Mia Landin, VD på Visit Värmland.

Enligt flera undersökningar är Google den mest inflytelserika källan när det gäller att påverka våra resor.

Det är till Google och våra nära och kära vi i första hand vänder oss för att få tips och råd.

Göteborg och Stockholm ligger i topp på listan över de mest efterfrågade större semesterstäderna i Sverige under sommaren, baserat på svenskarnas sökningar på Google 2023.

Mia Landin, VD på Visit Värmland jämför Inre hamn med Smögenbryggan.
Mia Landin, VD på Visit Värmland jämför Inre hamn med Smögenbryggan. Foto: Tommy Andersson

Karlstad har bekräftat sin position som en av Sveriges mest eftertraktade semesterstäder genom att rankas som nummer nio på listan över de mest populära destinationerna.

– Det är jättekul och bra jobbat av Karlstad. Jag tror att det beror på att det finns ett blandat utbud av både evenemang, musik och kultur. Det visar att folk upplever Karlstad i paritet med betydligt större städer, säger Mia Landin, VD på Visit Värmland.

Hon fortsätter:

– Karlstad är en fantastisk mindre storstad med bra restauranger. En fin dag i Inre hamn kan jämföras med att sitta på Smögenbryggan eller andra kända platser.

Mia Landin berättar att de på Visit Värmland kan se en stor efterfrågan om att besöka regionen och att det har varit ett väldigt högt tryck, framförallt på försommaren.

– Vi är också en region som attraherar många internationella besökare vilket vi är väldigt glada för. Sedan arbetar inte vi som en turistbyrå och möter besökarna direkt utan vårt uppdrag är ur ett regionalt perspektiv att bland annat inspirera till besök.

Sveriges mest populära semesterstäder

1. Göteborg.

2. Stockholm.

3. Malmö.

4. Helsingborg.

5. Uppsala.

6. Västerås.

7. Örebro.

8. Jönköping.

9. Karlstad.

10. Borås.

Källa: Freedomtravel och Humbo.

Svenskarna har visat intresse för att inte bara semestra i de större städerna under sommaren, vilket ledde till en analys av 40 mindre orter.

Genom att undersöka sökningar på ”hotell + ortnamn” och ”camping + ortnamn” har resemagasinet Freedomtravel och Humbo identifierat de mest populära destinationerna.

Resultatet visar att västkuststaden Varberg är en av sommarens mest populära resmål.

En analys av svenskarnas sökningar på Google år 2023 visar att Värmland inte har någon stad som återfinns på topplistan över de tio mest populära mindre orterna för hotellsemester.

Trots regionens natursköna och attraktiva egenskaper verkar det inte ha resulterat i en framträdande placering på listan.

– Egentligen är det inte jättekonstigt. Självklart önskar jag att både till exempel Arvika och Kristinehamn fanns med på listan. Men det är klart att Visby och Varberg och andra kuststäder ligger närmre till hands att googla på om du inte har bestämt vad du ska göra på din semester, säger Mia Landin.

De 10 mest populära mindre orterna för hotellsemester

1. Varberg.

2. Tylösand.

3. Visby.

4. Borgholm.

5. Falkenberg.

6. Piteå.

7. Marstrand.

8. Karlskrona.

9. Smögen.

10. Västervik.

Källa: Freedomtravel och Humbo.

Värmlands campingplatser är spridda över landskapet och erbjuder en palett av natursköna omgivningar för tält, husvagnar och husbilar.

Från tältande vid sjöstränder till campingplatser djupt inne i skogen, erbjuder regionen ett varierat utbud av campingmiljöer.

Mia Landin, VD på Visit Värmland.
Mia Landin, VD på Visit Värmland. Foto: Tommy Andersson

Enligt resultaten från svenskarnas sökningar på Google år 2023 har ingen stad i Värmland nått en plats bland de tio mest populära platserna för campingsemestrar.

Trots regionens natursköna miljö har det inte räckt för att komma med på topplistan över populära campingdestinationer enligt den aktuella sökdata.

– Värmland är en stor campingregion, men många kanske inte väljer att göra det där spontana besöket. Även våra campingplatser attraherar många internationella gäster. Skulle vi kolla på enbart siffror i antal besökare så tror jag att Värmland skulle kvala in på en topp tio lista och stå sig otroligt starkt, men kanske inte just i googlingar, avslutar Mia Landin.

De 10 mest populära mindre orterna för campingsemester

1. Varberg.

2. Falkenberg.

3. Västervik.

4. Strömstad.

5. Smögen.

6. Lysekil.

7. Mariestad.

8. Söderköping.

9. Gränna.

10. Härnösand.

Källa: Freedomtravel och Humbo.

Artikeltaggar

CampingGoogleHandelHumboHusbilarHusvagnarKarlstadMia LandinRestaurangerTrafikVärmlands länVisit Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.