Hoppa till huvudinnehållet

Därför gör inte polisen något åt de olagliga festerna: ”Snäv krets av personer”

Publicerad:
Reporter Amanda Forslund
Amanda Forslund
amanda.forslund@nwt.se
Runt om i Värmland arrangeras illegala rejv, men polisen i Värmland upplever inte festerna som ett stort problem. Bilden är tagen under ett skogsrejv som hölls i augusti utanför Karlstad.
Runt om i Värmland arrangeras illegala rejv, men polisen i Värmland upplever inte festerna som ett stort problem. Bilden är tagen under ett skogsrejv som hölls i augusti utanför Karlstad. Foto: NWT redaktion

Ett tiotal illegala rejv arrangeras varje år i Värmland, enligt en rejvarrangör.

Men rejv uppfattas inte som ett stort problem hos polisen.

– Rejv kräver sällan polisens eller sjukvårdens resurser och därför tycker jag inte att rejv är ett problem, säger Robert Nielsen, polis i områdespolisgruppen LPO Karlstad.

Robert Nielsen har arbetat som ordningspolis i tio år. Enligt honom kommer polisen i kontakt med ”något rejv per år”.

– Jag ser inte att rejv är ett stort problem i länet. De få gånger som polisen åker ut till rejv är när de själva ringer. När de gjort det har det handlat om överdoseringar av droger eller liknande.

Om rejv arrangeras på allmän plats, dit allmänheten har tillträde, så krävs tillstånd från polisen. Saknas tillstånd är det arrangören som misstänkts för brott mot ordningslagen. Störs allmänhet, till exempel av för hög musik, så kan arrangören även misstänkas för ofredande.

Upptäcker polisen ett illegalt rejv kan de stänga ner festen om ”allvarliga ordningsstörningar” uppstår. Exempel på allvarliga ordningsstörningar är: stora trafikstörningar, bråk och stök egendom och/eller personer skadas eller att det finns en överhängande risk för skada.

Robert Nielsen, polis i områdespolisgruppen LPO Karlstad, ser inte rejvfesterna som ett stort problem.
Robert Nielsen, polis i områdespolisgruppen LPO Karlstad, ser inte rejvfesterna som ett stort problem. Foto: Tommy Andersson

Letar polisen aktivt efter rejv?

– Det är så få rejv som allmänheten känner till och störs av. Vilket gör att polisen inte prioriterar rejv. Rejvare är duktiga på att hitta platser där allmänheten inte störs och där de får vara i fred. Hade det varit så att polisen och ambulansen fick rycka ut på rejv varje vecka så hade vi jobbat betydligt mer mot att stoppa rejv.

Robert Nielsen anser att det framför allt är narkotikalagstiftningen som blir aktuell när det gäller illegala rejv. Men eftersom rejvbesökare utgör en sådan liten del av de kriminellas kunder så prioriteras inte tillslag mot illegala rejv.

– Det är en snäv krets av personer som går på rejv och de utgör en liten del av narkotikamarknaden. Det är de psykedeliska drogerna, MDMA, LSD, ecstasy och svamp, som förknippas med rejv och de drogerna är inte vanliga bland andra narkotikabrukare.

Robert Nielsen menar att den stora narkotikahandeln finns på andra håll i samhället.

– De psykedeliska drogerna är inte de droger som i huvudsak säljs på gatan och de utgör inte en stor del av narkotikamarknaden. Förutom ecstasy, ecstasy kan förekomma på gatan.

Rejvarrangören om illegala skogsrejv och droger: ”Ett tillstånd av eufori”Tina, 27, och Per, 32, går på illegala rejv: ”En alternativ värld gömd i skogarna”

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättDrogerKarlstadTillståndTrafikstörningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.