Hoppa till huvudinnehållet

55 bokningar ställdes in – nu återupptas flottfärderna

Publicerad:
Anders Junler, delägare i Vildmark i Värmland. Arkivbild.
Anders Junler, delägare i Vildmark i Värmland. Arkivbild. Foto: Aron Eriksson

Med kort varsel tvingades Vildmark i Värmland att ställa in samtliga timmer-flottfärder på grund av ovädret Hans.

Nu är vattennivåerna i Klarälven sjunkande och därför återupptas flottfärderna på onsdag och torsdag.

När ovädret Hans drog in över Värmland ledde det bland annat till höga flöden i Klarälven.

Det fick det prisade turismföretaget Vildmark i Värmland att med omedelbar verkan ställa in samtliga timmer-flottfärder mellan Branäs och Gunnerud hela förra veckan.

– Vi har varit med otroligt länge. På 43 år har vi aldrig ställt in så många timmer-flottfärder, sa Ing-Marie Junler som driver Vildmark i Värmland tillsammans med maken Anders Junler, till NWT i förra veckan.

Alla flottfärder ställs in: ”Mycket vatten är farligt”

Men nu sjunker vattennivåerna i Klarälven och på onsdag och torsdag återupptas timmer-flottfärderna igen.

– Vi har fått rapporter kontinuerligt från Fortum om hur de hanterar flödet från Höljesdammen och vi utgår från det vi hör från dem i första hand. Det innebär att vi kommer dra igång igen med start på onsdag i den här veckan, för de lite kortare turerna. Och på torsdag för de lite längre turerna, säger Anders Junler på Vildmark i Värmland.

Här, vid normala vattennivåer nära bron i Värnäs bygger Vildmark i Värmlands gäster timmerflottar. Arkivbild.
Här, vid normala vattennivåer nära bron i Värnäs bygger Vildmark i Värmlands gäster timmerflottar. Arkivbild. Foto: Morgan Bäckvall

De kortare turerna går mellan Klarälvens camping i Värnäs till Björkebo, en sträcka på ungefär tio kilometer.

– De längre turerna, veckotur och fyra dygns-tur kommer vi dra igång med byggande på torsdag. Men då har vi begränsat så att det bara blir fyra dygns från Branäs till Björkebo och inte hela vägen till Gunnerud, säger Anders Junler.

En anledning till att man inte kör ända till Gunnerud är att en läns som används för att samla upp timmer har gått av på grund av hårt vattentryck.

– Vi vill inte ha några i närheten där, för den är även en skyddsbarriär och skulle man mot förmodan missa landningsplatsen i Gunnerud och kör för långt, då kommer de stoppas av länsen, men nu finns ju inget stopp. Och då kommer Edsforsens kraftverk ett par kilometer nedströms, förklarar Anders Junler.

Den här veckan minskar antalet bokade gäster mot vad det har varit under den riktiga högsäsongen. Sista avgången för säsongen är 27 augusti. Kortare turer kör man en period till. Även några bokade grupper i september finns.

– Klarälven har sjunkit betydligt sedan det var som högst. Fortum gick ned 40 kubikmeter inatt, så nu släpper de 227 kubikmeter från Höljes, just nu, kan Anders Junler utläsa.

Artikeltaggar

ArbeteBranäsCampingFortumKlarälvenOväderVäderVärmlands länVarsel

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.