Hoppa till huvudinnehållet

Skyfall orsakade översvämningar i Karlskoga och Degerfors

Publicerad:
Stora Degernäs i Degerfors är översvämmat efter nattens regnoväder.
Stora Degernäs i Degerfors är översvämmat efter nattens regnoväder. Foto: Amalia Jansson

Regnovädret under natten mellan lördag och söndag har lett till översvämningar på flera platser i länet. Gångbanor är blockerade av vatten och flera hushåll har drabbats av översvämningar.

Stora mängder regn har fallit under natten mellan lördag och söndag vilket har orsakat översvämningar på flera håll i länet. I Karlskoga har räddningstjänsten fått rycka ut på flera håll under söndagsmorgonen och enligt SOS Alarms operatör arbetar de nu för fullt med att beta av de olika översvämningarna.

I Strömtorp, Degerfors, har flera cykelvägar översvämmats.
I Strömtorp, Degerfors, har flera cykelvägar översvämmats. Foto: Amalia Jansson

– Hur många hushåll det rör sig om kan jag inte säga i nuläget, men det är flera stycken, säger SOS Alarms operatör.

Oframkomligt

I Degerfors har det kraftiga regnet lett till översvämmade gångbanor och trädgårdar. På badplatsen Stora Degernäs har vatten blockerat vägen och i Strömtorp har flera cykelvägar blivit oframkomliga på grund av vattnet.

Hos Lena Wunder har regnet orsakat stora skador på väg och tomt. Läsarbild.
Hos Lena Wunder har regnet orsakat stora skador på väg och tomt. Läsarbild. Foto: Privat

Lena Wunder bor i Ängebäck och vaknade under söndagsmorgonen upp till en mindre sjö på deras tomt.

– Vi fick vada fram för att kunna ta oss ut till våra bilar, och i takt med att översvämningen dragit undan nu på förmiddagen har delar av grusvägen följt med, förklarar hon.

Västerifrån

Under lördagskvällen drog ett stråk med regn in över Sverige västerifrån, med Halland som första anhalt. Det rörde sig under natten mot söndag åt nordost, mellan Vänern och Vättern, i riktning mot södra Norrlandskusten.

Översvämmad parkering i Degerfors.
Översvämmad parkering i Degerfors. Foto: Amalia Jansson

Störst mängder fick Örebro län där drygt 30 millimeter regn har fallit sedan i går kväll. Under natten och morgonen har räddningstjänsterna i länet varit ute på över 70 översvämningslarm.

– Det är mängder som är i paritet med skyfallsliknande regn, men för att vi ska utfärda en varning krävs att mängderna faller inom tre timmar. Det har det inte riktigt gjort, utan det här är sedan åtta i går kväll, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI till TT.

Läs också:

Flera vattenskador i Karlskoga – översvämmade källare

Artikeltaggar

DegerforsDegernäsErik Höjgård-OlsenÖversvämningarRegnSMHISOS AlarmStrömtorpVäder

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.