Hoppa till huvudinnehållet

Allas blod ska värderas lika

Publicerad:
För blodgivning är en oerhört viktig del av hälso- och sjukvårdssystemet. Den räddar liv och hjälper människor i nöd, skriver Rebecka Ingsmy med flera.
För blodgivning är en oerhört viktig del av hälso- och sjukvårdssystemet. Den räddar liv och hjälper människor i nöd, skriver Rebecka Ingsmy med flera. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Att säkerställa och trygga en stabil tillgång av blodgivare är viktigt. Därför är det olyckligt att en stor grupp idag stängs ute från att bli blodgivare, skriver Rebecka Ingsmy med flera.

Även fast Sverige kommit långt finns det fortfarande lagar som diskriminerar hbtq-personer. En sådan handlar om bloddonation. Män som har sex med män och lever i en fast relation får år 2023 fortfarande inte ge blod.

Därför är det mycket glädjande att regeringen, ledd av Moderaterna, ger Socialstyrelsen i uppdrag att ta vidare arbetet med att införa individbaserad riskbedömning vid blodgivning med bibehållen patientsäkerhet. Så fungerar det redan i bland annat Nederländerna, Kanada, Storbritannien och Tyskland.

Detta är en fråga som Öppna Moderater drivit länge och det är bra att regeringen ser till att ändra det som borde ha gjorts för flera år sedan. Att homosexuella män har varit diskriminerade så länge är bara fördomsfullt.

Så skriver du en debattartikel

Som det ser ut i dag har kvinnor och män som har sex med kvinnor ingen karens alls för att ge blod, och vid ny sexpartner ska man vänta i tre månader. Men för att en homosexuell man – i en fast relation – ska få ge blod krävs total avhållsamhet från sex under ett halvår även om han haft en och samma partner i flera år.

Det råder blodbrist på flera ställen i landet då endast 2-3 procent av den svenska befolkningen är aktiva blodgivare. Att säkerställa och trygga en stabil tillgång av blodgivare är viktigt. Därför är det olyckligt att en stor grupp i dag stängs ute från att bli blodgivare. För blodgivning är en oerhört viktig del av hälso- och sjukvårdssystemet. Den räddar liv och hjälper människor i nöd.

Regler för blodgivning syftar till att det ska vara säkert att ge och få blod. Blodet ska vara fritt från smitta och tryggt att användas. Prioriteringarna måste helt enkelt vara att blodet som doneras ska vara säkert, oavsett blodgivare. Varje person som vill ge blod ska screenas individuellt, inte bedömas utifrån sexuell läggning.

Mycket har hänt för hbtq-personers rättigheter i Sverige, men än finns mycket kvar att göra. Nu är det hög tid att även homo- och bipersoners blod värderas rätt. Reglerna för blodgivning ska vara lika för alla, oavsett sexuell läggning och vem man blir kär i.

Rebecka Ingsmy

Sebastian Hardin

Lotta Björklund

Christian Holm Barenfeld

Jakob Roslund

Alfons Ljungberg

Fredrik Larsson

Öppna Moderater Värmland

Artikeltaggar

HBTQKanadaModeraternaNederländernaÖppna ModeraterPatientsäkerhetPolitikSjukvårdSmittorSocialstyrelsenStorbritannienSveriges regeringTysklandVårdVård och omsorg