Hoppa till huvudinnehållet

Thomas rasar mot kommunens kösystem för båtplatser: ”Det är för jävligt”

Publicerad:
Thomas Martinsson tycker att det ser skräpigt ut med övergivna förtöjningslinor som samlar alger i vattnet vid bryggan.
Thomas Martinsson tycker att det ser skräpigt ut med övergivna förtöjningslinor som samlar alger i vattnet vid bryggan. Foto: Helena Karlsson

Thomas Martinsson är inte nöjd med hur kommunen sköter sitt kösystem för båtplatser.

Vid bryggan där han själv har sin båt är det 14 av 34 platser som står tomma, trots att det är högt tryckt i kön till båtplats.

Nu vill Thomas Martinsson att kommunen tar ansvar och kollar upp så att folk använder sina platser.

NWT har tidigare rapporterat om att det är 563 personer i kö till båtplats i Karlstad kommun. Trots den långa båtplatskön i Karlstad står flera platser vid Mariebergsskogen tomma med förtöjningslinorna i vattnet.

– Vid C-bryggan i Mariebergsskogen är det 14 platser som har varit tomma i år, av totalt 34. Många av de platserna har varit tomma hela 2000-talet, säger Thomas Martinsson.

Thomas Martinsson hyr en båtplats vid Mariebergsskogen och äger en annan med tillhörande båthus vid Lambergsviken.

Att linorna har legat i vattnet länge går att se på hur de ser ut. Många av dem är ruttna och gröna av alger.

– Det sker ju inte på några år för de är specialgjorda för sjöbruk. Det ser skräpigt ut.

På samma brygga som han själv har sin båt är det 14 tomma platser.
På samma brygga som han själv har sin båt är det 14 tomma platser. Foto: Helena Karlsson

I NWT:s tidigare artikel pratade vi med Thorsten Born som berättade att det är många som hyr ut sina båtplatser i andra hand, något som Thomas Martinsson inte ställer sig positiv till.

– Jag vet en del som tar en 5 000–6 000 för att hyra ut sin plats som de hyr av kommunen och själva betalar 3 000 kronor för. Och det är ju inget kvitto på det utan det är ju tusenlappar rakt ner i fickan.

Han fortsätter:

– Det är för jävligt. Det var en familj här för flera år sedan där hela familjen hade båtplatser. Han och hon, bägge ungarna och hunden hade var sin plats. Och så finansierar de båtsemestern med att hyra ut.

Thomas Martinsson tycker att kommunen kan göra om den övergivna fotbollsplanen till en parkeringsplats istället.
Thomas Martinsson tycker att kommunen kan göra om den övergivna fotbollsplanen till en parkeringsplats istället. Foto: Helena Karlsson

Ett annat problem som gör Thomas Martinsson frustrerad är att det vid Lambergsviken knappt finns några parkeringsplatser.

Dessutom ligger hamnen intill Byggmax vars kunder ska parkera någonstans, och en varumottagning där stora lastbilar behöver komma intill för att lasta varor. Och ställer man sig längs vägen får man en bot.

– Jag hjälpte en lastbilschaufför här en lördag, han hade gråten i halsen för folk var helt vansinniga.

Thomas Martinsson ställde sin egna bil tvärs över gatan för att blockera andra bilar från att störa eller skälla på lastbilschauffören.

– Då gapade och skrek folk på mig, men det skiter ju jag i.

Det är en vändzon som tar upp mycket av de möjliga parkeringsplatserna. Sedan har det dessutom byggts en hundrastgård intill hamnen som lockar dit ännu fler människor.

– Säg att det finns 40 båtplatser per brygga, det är 160 platser totalt då. Och så har du sju parkeringsplatser för alla dem plus övriga besökare.

Anna Mossberg visste inte om att det stod så många platser tomma.
Anna Mossberg visste inte om att det stod så många platser tomma. Foto: Tommy Pedersen

”Fulgrejer”

NWT har tagit kontakt med Karlstad kommun.

– Just att han har upptäckt att det är så många tomma platser är tråkigt såklart, säger Anna Mossberg, enhetschef på teknik- och fastighetsnämnden.

Anna Mossberg berättar att de inte har någon rutin för att kolla upp om båtplatserna de hyr ut faktiskt används.

Samma svar får vi av Monika Bubholz som är kommunalråd i kommunstyrelsen. Ingen av dem visste att så många båtplatser stod tomma.

– Det är olyckligt att de är tomma och vi får undersöka vad vi kan göra för att de ska användas, säger Monika Bubholz.

När det kommer till att ta extra betalt för sin båtplats när man hyr ut den i andra hand så blir Anna Mossberg upprörd.

– Då har det inte gått via oss. Det står i avtalet att du inte får hyra ut din plats själv utan det ska gå via oss. Sådana fulgrejer – kommer vi på dem så ryker platsen omedelbart.

Artikeltaggar

Anna MossbergBåtarByggmaxHusdjurKarlstadLastbilarMariebergsskogenThomas MartinssonTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.