Hoppa till huvudinnehållet

Höga flöden pressar Karlstad – fastigheter i farozonen: ”Var försiktig”

Publicerad:
Höga flöden vid Sandgrundsudden.
Höga flöden vid Sandgrundsudden. Foto: Helena Karlsson

Höga flöden i Klarälven oroar Karlstad kommun.

Gatuchefen uppmanar båtägare och fastighetsägare att vara extra försiktiga och hålla koll på kommunens hemsida och Facebook.

– Från i söndags förra veckan så har den stigit 10 centimeter om dygnet, säger Christian Månsson.

Karlstad kommun har tidigare gått ut med ett pressmeddelande där de uppmanat båtägare eller personer med annan egendom i eller i anslutning till älven att hålla extra koll under under de närmsta dagarna på grund av de höga flödena.

Under fredagseftermiddagen kommunicerade de även ut att det är mycket blött i marken just nu i området runt Norsälven, och att alla bör vara extra uppmärksamma på plötsliga förändringar i marken.

Christian Månsson som arbetar som gatuchef på Karlstad kommun berättar att Klarälven har stigit påtagligt.

– Från i söndags förra veckan så har den stigit 10 centimeter om dygnet. Nu är vi uppe på nivåer som en kraftig vårflod, säger han och fortsätter:

– Vi har en prognos där kulmen kan ske under dagen eller imorgon. Vi jobbar utifrån att den kommer att fortsätta stiga.

Christian Månsson, gatuchef Karlstads kommun.
Christian Månsson, gatuchef Karlstads kommun. Foto: Eva Häggdahl

Enligt Månsson är Skåre ett utpekat område som ligger i farozonen där det kan förekomma att de höga vattenflödena kan ta sig in mot husgrund och källare.

– Fastighetsägarna känner till det här eftersom det är ett förekommande fenomen med att det kommer en vårflod, bara att den har kommit nu istället. Skulle det tränga in vatten i källaren så rycker räddningstjänsten ut.

Gatuchefen uppmanar allmänheten att hålla koll på kommunens hemsida och Facebook.

Han råder dessutom alla som rör sig i eller omkring älven att vara extra aktsamma.

– Älven är ingen allmän badplats, men vi rekommenderar såklart att man ska vara försiktig om man vistas nära älven. Det är väldigt starka strömmar. Det gäller att man är uppmärksam helt enkelt.

Räddningstjänsten vädjar till båtägarna att se till så att båtarna är ordentligt fastgjorda.
Räddningstjänsten vädjar till båtägarna att se till så att båtarna är ordentligt fastgjorda. Foto: Kajsa Juslin

Anders Markus från räddningstjänsten berättar att det är gul varning från SMHI över Klarälven för tillfället, vilket innebär att det är högre än normalt.

– Det är ingenting som är alarmerande och något som pekar på att vi kommer behöva inleda en räddningsinsats just nu, säger Anders Markus och fortsätter:

– Däremot rekommenderar jag att de som har båtar i Klarälven ser till att de är ordentligt fastgjorda så att vi undviker onödiga utryckningar. Det är vår vädjan.

Artikeltaggar

Anders MarkusBåtarFacebookFastigheterKarlstadKlarälvenMiljöOroligheterSkåreSMHITrafikVatten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.