Hoppa till huvudinnehållet

Bygget av Skattkärrsskolan fortsätter – då är det klart: ”Matsal i mobila bodar”

Publicerad:
Skattkärrsskolans ombyggnation och renovering går nu in i sista etappen under hösten. Den stora byggnad som binder ihop de äldre lokalerna är redan i bruk.
Skattkärrsskolans ombyggnation och renovering går nu in i sista etappen under hösten. Den stora byggnad som binder ihop de äldre lokalerna är redan i bruk. Foto: William Gustafsson

Skolstart till veckan – då går bygget av Skattkärrsskolan in i sista fasen.

Matsalen ska byggas om och eleverna kommer få äta i mobila bodar tills arbetet är klart.

– Det har gått enligt plan, nästan snabbare. Planen är att lämna över under hösten, säger projektledare Calle Frisk.

Nästa vecka startar skolan upp för alla barn som går i Karlstads kommuns skolor, med första dagen på onsdag.

En av kommunens större F-6 skolor finns i Skattkärr, där det just nu pågår renoveringar och tillbyggnad till nuvarande lokaler.

Bygget inleddes under 2021, och när eleverna nu kommer tillbaka till skolan har man gått in i den sista etappen. Totalt kommer 525 elever få plats i den nya skolan.

Den nya byggnaden innehåller sex nya klassrum, ny huvudentré, plats för två fritids, rektorsexpedition och elevhälsa i markplan.
Den nya byggnaden innehåller sex nya klassrum, ny huvudentré, plats för två fritids, rektorsexpedition och elevhälsa i markplan. Foto: William Gustafsson

– Vi har successivt lämnat över lokalerna till skolverksamheten. Under hösten kommer arbetet fortsätta med den sista byggnaden som innehåller matsal, säger projektledare Calle Frisk.

”Mobila bodar”

Skolan är i full drift under arbetet och har varit så under hela processen. När matsalen renoveras kommer eleverna äta i tillfälliga lokaler.

– Det är ett fullt utrustat storkök som finns i mobila bodar som nu står på plats. Men det handlar bara om en kortare period innan det nya köket är färdigt.

Den tillfälliga matsalen kommer användas under renoveringen av den ordinarie matsalsbyggnaden.
Den tillfälliga matsalen kommer användas under renoveringen av den ordinarie matsalsbyggnaden. Foto: William Gustafsson

Arbetet med att rusta upp Skattkärrsskolan har gått helt enligt plan, och enligt de senaste uppgifterna från byggentreprenören Serneke kommer de troligen kunna lämna över skolan tidigare än den ursprungliga planen i december.

– I nuläget ser den sista etappen ut att vara klar runt höstlovet, men då återstår en del markarbeten som kommer göras klart under våren när alla tillfälliga byggnader är borta, säger Calle Frisk.

Calle Frisk är projektledare för fastighetsprojektpå Karlstads kommun.
Calle Frisk är projektledare för fastighetsprojektpå Karlstads kommun.

Fullstor hall efterfrågas

En del av skolan som inte ingått i nuvarande projekt är idrottshallen, som ligger bredvid huset med matsalen.

Hallen är inte fullstor i nuvarande form och ett e-förslag från en boende i stadsdelen efterfrågar en utökad hall i samhället.

Ett e-förslag efterfrågar en fullstor hall i Skattkärr, men någon sådan ingår inte i det pågående projektet.
Ett e-förslag efterfrågar en fullstor hall i Skattkärr, men någon sådan ingår inte i det pågående projektet. Foto: William Gustafsson

Förslaget har 78 kommentarer och över 375 påskrifter på kommunens hemsida, men eftersom sista dagen att rösta inte varit än har förslaget inte lyfts politiskt.

– Vi vet att speciellt föreningslivet efterfrågar en fullstor hall, men kommunens grundpolicy är att i första läget bara bygga fullstora hallar vid högstadieskolor. Dessutom handlar det i befintligt läge om en utrymmesfråga där det inte går att växa för mycket, säger Anders Tallgren (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Både Anders Tallgren och Monika Bubholz (MP), som är ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, vill dock invänta tills e-förslaget når nämnderna.

Någon ny idrottshall planeras inte i Skattkärr den närmaste framtiden, menar Monika Bubholz (MP)
Någon ny idrottshall planeras inte i Skattkärr den närmaste framtiden, menar Monika Bubholz (MP) Foto: Tommy Pedersen

– Vi vet att efterfrågan finns, men i nuläget finns det ingen plan på att bygga en större idrottshall i Skattkärr. Vi har precis byggt en hall på Ilanda, snart inleds arbetet på Vålberg och ekonomin är tajt, säger Bubholz.

– Men frågan kommer diskuteras när e-förslaget behandlas.

Artikeltaggar

Anders TallgrenIdrottshallKarlstadMonika BubholzRenoveringarSkattkärrSkattkärrsskolanSkola och utbildningSkolorSportTeknik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.