Hoppa till huvudinnehållet

Ovädret Hans framfart över Värmland – så mycket regn har det kommit

Publicerad:
Mycket regn och höga vattenflöden har ställt till det på många platser i Värmland, i synnerhet Säffle kommun.
Mycket regn och höga vattenflöden har ställt till det på många platser i Värmland, i synnerhet Säffle kommun. Foto: Lisa Olaison

Ovädret Hans har ställt till med ordentlig skada efter att ha dragit in med full kraft över landet.

Normalt sett brukar augusti månad bjuda på omkring 70 millimeter regn i Värmland.

– Nu har det på många platser i länet kommit mer än det på bara några dagar, vilket sätter lite i perspektiv. Det är ganska stora mängder det handlar om, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI.

I Värmland har stora mängder nederbörd fallit under veckan, men inga svenska regnrekord har ännu slagits, enligt SMHI.

– Augusti är en generellt sett en månad då vi får mycket regn. Vi har inte sett några nederbördsrekord än så länge, men har mycket digitaliserad data att gå igenom fortfarande, säger Linnea Rehn Wittskog.

Trots det har det än så länge regnat mer än vad det vanligtvis gör under augusti.

I snitt faller cirka 70 millimeter i Värmland.

– Nu har det på många platser i länet kommit mer än det på bara några dagar.

Fakta

Största nederbördsmängderna i Värmland

Här har det fallit mest regn i augusti i samband med ovädret Hans.

Östmark-Åsarna: 109,7 millimeter

Letafors: 99,8 millimeter

Gräsås: 80,3 millimeter

Källa: SMHI

Ovädret har nu mattats av, men de orangea varningarna för höga flöden i bland annat Årosälven kvarstår, innan Hans tappar sin kraft mot slutet av helgen.

– Det är svårt att säga hur snabbt flödena sjunker, det beror helt på hur mycket mer regn som kommer fylla på. Men varningarna lär gälla åtminstone helgen ut, säger Linnea Rehn Wittskog.

Enligt SMHI kan den senaste veckans väder vara en indikation på vad som komma skall.

– Generellt så går det hand i hand med vad forskarna tror att ett varmare klimat kommer leda till i Sverige i framtiden. Att vi kan få uppleva mer perioder med torka och värmeböljor. Men också att det kommer finnas mer fukt och energi i luften, och haven blir varmare och ger mer avdunstning, vilket kan leda till såna här kraftiga regnoväder, förklarar Linnea Rehn Wittskog.

Linnea Rehn Wittskog.
Linnea Rehn Wittskog.
Asfalt och betong på tomter ökar risk för översvämningarRäddningschefen om hotet om översvämning – både hus och vägar i riskzonKraftverk översvämmas i NorgeSista dagen med ovädret Hans – här är dagens prognos för VärmlandGun-Britt väcktes av att vägen spolades bort: ”Trodde det var åskan”Så fortsätter ovädret Hans framfart – tisdagen och onsdagens prognos för VärmlandOvädret Hans tvingar tut-bingot att ställa in – för första gången: ”Det går inte”Räddningstjänsten är ansträngd efter larmen – insatsledaren: ”Inget som stoppar det”Säffle drabbat av regnovädret – flera larm om vattenskador och översvämningar: ”Det forsar in”

Artikeltaggar

Linnea Rehn WittskogOväderRegnSMHIVäderVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.