Den lilla gruvbyn Långban har inte bara hytta, mineralmuseum och vackra sjöar. Sedan 2019 har byn också en egen filmfestival.
– Vi vill bredda och fördjupa miljödebatten och det är naturen som är i fokus för oss, säger initiativtagaren Erik Klefbom.
Nu är det dags för årets filmfest mitt i byn.
Under fredagen och lördagen (11 och 12 augusti) är det dags för fjärde upplagan av Långbanshyttans miljöfilmfestival.
Centrum för festivalen är Svens bio, mitt i byn, och här kommer det att visas filmer av hög klass, både dokumentärer och drama.
Till festivalens stora poänger hör också att varje film följs av samtal, där publiken får möta filmare och regissörer.
Chans att mötas
– Vi kan jämföra vad filmskaparna velat berätta med våra egna erfarenheter. Tanken är att tränga in i naturfrågan genom samtalet, den breddade diskussionen och fördjupningen av naturtemat. Det blir så ytligt många gånger annars, men vi vet att det finns många människor som har en väldigt nära relation till naturen, säger Erik Klefbom.
Han bor i Haninge utanför Stockholm, men likafullt är det han som sett till att en liten värmländsk by fått en filmfestival med internationella ambitioner.
– Jag har vänner från Lesjöfors och så lärde jag känna den här regionen genom dem. Så köpte vi ett sommarhus här för drygt tio år sen. Det är den korta versionen! säger han om varför festivalen landade just här.
Idealisk blandning
Han tycker Långban är en perfekt plats för en miljöfilmsfestival.
– Långban, den här platsen och museet är ju fantastiskt. Hyttan, den gamla gruvan, miljön runtomkring. Vi brukar prata om blandningen mellan natur och kultur – du har den gamla industrihistorien och kulturhistorien i byggnaderna här, omgivet av den här otroliga bergslagsnaturen. Den blandningen gör det idealiskt!
Erik Klefbom har jobbat som miljöjournalist i 25 år, men tvekar lite när han får frågan om miljöfrågan, och därmed filmfestivalen, blivit mer aktuell med åren.
Breddar och fördjupar
– Jag är varje dag i nyhetsflödet och miljöfrågan är kvar i nyhetsflödet, men det här är något annat. Det här är om naturen och det är klart att miljöfrågan är en del av den, men vi vill bredda och fördjupa miljödebatten och det är naturen som är i fokus för oss.
Då ryms det som inte får plats i den vanliga nyhetsförmedlingen.
– Naturfrågan ligger som en konstant under det här och den tränger ju inte igenom i nyhetsflödet. Där är det mer dagsaktuellt, nya projekt och så.
Ger hopp
Varje år har sitt festivaltema. Förra året var det restaurering.
– Det finns något väldigt hoppingivande med det. Ofta kan miljödebatten vara dystopisk, apokalyptisk, deppig helt enkelt, för att naturförstörelsen gått så långt, men i rewilding och restaurering finns något konstruktivt, säger han.
Årets tema är Ingenmansland.
– Flera filmer ställer frågor som vem tillhör naturen? Är det ett ingenmansland? Tillhör den dem som bor där, eller dem som känner sig mest hemma där? Det är intressant att nysta i det där. Man kan säga att ingenmansland är en variant på allemansrätt, säger han och skrattar.
Vad hoppas du att festivalbesökarna får med sig?
– Att de får några riktigt bra perspektiv från våra internationella gäster. Att de får med sig lite insikt om amerikansk miljörörelse, om älvrestaurering i Nordamerika, och också lokal historia om Långban.
Och hur ser din vision för festivalen ut i ett större perspektiv?
– Vi vill växa med med byn och hjälpa till att sätta Långban på kartan, den här fantastiska gruv- och kulturbyn, med museet och alla aktiviteter här.
FESTIVALFAKTA
Årets festivalfilmer
Dokumentär: ”Ekens rike” (Le Chéne, 2022)
Drama: “Låt älven leva” (2023) Prisbelönad norsk-samisk film om striden runt kraftverksbygget i Alta i slutet av 70-talet
Dokumentär: ”Dam Nation” (2014)
Drama “Kupé nr 6” (2021), finskryskt kärleksdrama.
Under lördagen blir det också en filmverkstad för 10-20-åringar med Figurteaterkompaniet.