Hoppa till huvudinnehållet

Lycke Holms supersuccé – bäst i Europa: ”Enda som betydde något”

Publicerad:
Melwin Lycke Holm tog hem guldet i höjdhopp.
Melwin Lycke Holm tog hem guldet i höjdhopp. Foto: Thomas Windestam Deca Text&Bild

Melwin Lycke Holm är Europas bästa höjdhoppare på juniornivå.

Under torsdagen säkrade 18-åringen Sveriges fjärde medalj när han tog hem guldet med höjden 2,18.

– Jag åkte till Jerusalem för att vinna guld, säger han.

Melwin Lycke Holm inledde mästerskapet med att gå felfri genom tisdagens kval. Under torsdagens final fortsatte 18-åringen att visa upp god form.

Kils AIK-produkten var ensam om att gå in på 2,05, övriga hoppade in på 2,00. Värmlänningen klarade 2,05, 2,09, 2,12 och 2,15 utan problem, medan några av hans största konkurrenter, slovenen Sandro Jersin Tomassini och Antrea Mita från Grekland, skrällde och stod för tre rivningar redan på 2,12.

Lycke Holm tangerade därefter sitt personbästa – 2,18 för en femte gång i karriären. Värmlänningen var tillsammans med italienaren Edoardo Stroni de enda hopparna kvar när ribban höjdes till 2,21. Lycke Holm gick in som etta, då italienaren rivit i tidigare omgångarna.

– Det kändes bra, jag försökte hålla fokus och försöka se väldigt självsäker ut för att det inte skulle se ut som det var jobbigt.

Missnöjd trots framgångarna

Värmlänningen var nära att klara drömgränsen på första försöket, men rev samtliga tre gånger. Trots att drömgränsen kvarstår räckte 2,18 för att Lycke Holm ska kunna titulera sig som Europamästare på juniornivå.

– Jag skulle haft det i första försöket, inte i andra och absolut inte i tredje. Då var guldet redan säkrat och det blir svårt att ladda om för det.

Han poängterar dock att vinna guld, var det som spelade roll.

– Jag åkte till Jerusalem för att vinna guld, det var det enda som betydde något, inget annat spelar någon roll. Sedan var det tråkigt att jag inte lyckades slå personbästa, nu har jag tangerat 2,18 tre gånger under denna säsongen. Men guldet är det viktiga.

Hur högt rankar du guldet?

– Jag skulle säga trea kanske. SM-guldet hamnar på en andraplats och min första SM-medalj i Karlstad är fortfarande högst upp, ja men en tredje plats skulle jag nog säga.

Topp 3 höjdhopp

1. Melwin Lycke Holm, Sverige.

2. Edoardo Stronati, Italien.

3. Robert Ruffini, Slovakien.

Lycke Holm som vunnit SM-guld tidigare under säsongen och nu kunnat lägga till ytterligare ett guld på meritlistan, är trots det inte nöjd över säsongen.

– Mitt mål har varit att kvala till VM och det misslyckades jag ju med så jag är inte supernöjd, faktiskt. Jag har inte klarat någon högre höjd heller utan tangerat, så det hade kunnat gå bättre.

Artikeltaggar

FriidrottKils AIK FriidrottMelwin Lycke Holm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.