Hoppa till huvudinnehållet

Hederos om återförenade TSOOL: ”Fint att hänga igen”

Publicerad:
Glada och redo för spelning: The Soundtrack of Our Lives. Från vänster Ian Person, gitarr, Mattias Bärjed, gitarr, Martin Hederos, klaviatur, Fredrik Sandsten, trummor, Kalle Gustafsson Jerneholm, bas och sångaren Ebbot Lundberg med sedvanlig kaftan.
Glada och redo för spelning: The Soundtrack of Our Lives. Från vänster Ian Person, gitarr, Mattias Bärjed, gitarr, Martin Hederos, klaviatur, Fredrik Sandsten, trummor, Kalle Gustafsson Jerneholm, bas och sångaren Ebbot Lundberg med sedvanlig kaftan. Foto: Adam Ihse / TT

The Soundtrack of Our Lives är tillbaka. Efter tio års paus gör bandet tre konserter, en av dem nu på fredag 11 augusti på Way Out West i Göteborg.

Värmlänningen Martin Hederos spelar klaviatur i bandet och berättar om spahelgen som avgjorde om återföreningen skulle bli av eller ej.

I början av 2000-talet turnerade The Soundtrack of Our Lives tillsammans med Oasis.

Plattan "Behind the music" blev nominerad för en Grammy 2003 som bästa alternativa album, men priset gick till Coldplay.

På den nivån var Göteborgsbandet. De uppträdde också i amerikanska pratshower, hos både David Letterman och Jay Leno.

Men i slutet av 2012 lade gruppen av, efter 18 år tillsammans.

Ebbot Lundberg pekar på två faktorer bakom återföreningen i sommar.

– Jag sade för längesen att när alla har fyllt 50, då kan vi börja snacka om det. Och det har vi gjort nu, säger sångaren.

Martin Hederos till höger med sångaren Ebbot Lundberg.
Martin Hederos till höger med sångaren Ebbot Lundberg.

En sista önskan

Det andra skälet är en önskan från Bruce Emms, en omtyckt lokal profil med musikaffär i Göteborg, som gick bort i fjol.

– På dödsbädden var det hans sista önskan att vi skulle återförenas, sista gången jag pratade med honom. Det tände väl nån slags gnista, säger Ebbot Lundberg.

Bandet tog en helg tillsammans på spa, som ett test.

– Det kändes väldigt fint att hänga igen, och det var väl avgörande, säger Martin Hederos.

Alla sex har sysslat med musik i någon form efter bandets upplösning.

– Ingen behövde varvas i gång. Alla var på det direkt, säger Hederos.

Som ett jazzband?

– Vi är mer som ett jazzband på det sättet. Hur vi mådde den dan, hur ljudet var, säger Martin Hederos, som har spelat just jazz de senaste åren.

Martin Hederos, född 30 juni 1972 i Karlstad, spelar idag annars mycket jazz. Bland annat i bandet Tonbruket.
Martin Hederos, född 30 juni 1972 i Karlstad, spelar idag annars mycket jazz. Bland annat i bandet Tonbruket. Foto: Tommy Andersson

– Ofta hade vi en ganska trög startsträcka. Eller det kanske bara var jag som hade det… Jag brukar inte sjunga upp, säger Ebbot Lundberg.

Med Lundberg som frontfigur kunde lite vad som helst hända

– Det var en del av vardagen, det var alltid spännande. Det är kul, säger trummisen Fredrik Sandsten.

Många låtar

Det blir inga nya låtar när bandet spelar på Way Out West. De har redan gott om material att välja bland.

– Vi hade alltid ett problem med att vi hade för mycket låtar, minns Martin Hederos.

I bandet spelar även Mattias Bärjed, som också är värmlänning. I samband med att bandet valdes in i Swedish Music Hall of Fame sa han till NWT:

– När bandet var aktivt så var jag så inne i allt, jag stannade aldrig upp och tänkte efter. Nu med distans känner jag mig väldigt stolt över det vi åstadkom tillsammans musikaliskt. Jag är glad och tacksam över att jag har varit en del av det som bandet har skapat.

Micke Larsson

Carl Edlom

Christian Dyresjö

Artikeltaggar

Bruce EmmsColdplayEbbot LundbergFredrik SandstenGöteborgJazzKonserterMartin HederosMattias BärjedMusikOasisSångThe Soundtrack of Our LivesWay Out West

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.