Hoppa till huvudinnehållet

Google hyllar den värmländska skidpionjären: ”Förebild än i dag”

Publicerad:
Ett team av illustratörer och ingenjörer ser till att Google-loggan ändras då och då. Under torsdagen föreställde den Karlstadsfödda skidpionjären Margit Nordin.
Ett team av illustratörer och ingenjörer ser till att Google-loggan ändras då och då. Under torsdagen föreställde den Karlstadsfödda skidpionjären Margit Nordin. Foto: Printscreen

Under torsdagen såg den vanliga Google-loggan lite annorlunda ut.

De färgglada bokstäverna var ersatta av vita, med en skidande kvinna framför.

Kvinnan är en hyllning till en Karlstadsfödd skidpionjär.

Bilden, en så kallad Google doodle, föreställer en skidande Margit Nordin.

Ett namn som kanske inte klingar jättebekant.

Men hon har gjort sig ett namn i den svenska skidhistorien genom att vara den första kvinnan att åka Vasaloppet.

Det gjorde hon för 100 år sedan, alltså 1923, i tidernas andra Vasalopp. Iförd nummerlapp 103. Precis som på Google-loggan.

 Margit Nordin under det historiska Vasaloppet.
Margit Nordin under det historiska Vasaloppet.

”Förebild för kvinnor”

När Margit Nordin skidade de nio milen mellan Sälen och Mora fanns inget som hindrade kvinnor att delta. Men hennes medverkan ledde till att det blev stopp för kvinnligt deltagande. Först 1981 hade kvinnor rätt att delta i ”riktiga” Vasaloppet igen.

Men hur kommer det sig att Google valde att lyfta fram Margit Nordin?

Visst, hon skulle ha fyllt 126 år den 10 augusti, men en anledning är också att hon:

– Som den första kvinnan att åka Vasaloppet inspirerade Margit Nordin till mer jämställdhet i sportvärlden och är än i dag en stor förebild för kvinnor att tro på sig själva och ge sig ut i skidspåren, skriver Emelie Paulsson, Doodle-ansvarig Google Sverige, i en kommentar till NWT.

Hon berättar vidare att doodles är ett sätt att ”hedra och hylla individer, evenemang, platser och saker som haft positiv påverkan på samhällen runt om i världen”.

– Vi har ett så kallat Doodle-team som träffas årligen för att bestämma vilka doodles som ska skapas under åren, säger Emelie Paulsson.

Mångsidig blandning

Idéer kommer från användare och anställda och det finns många faktorer som spelar in kring vilka doodles som blir verklighet.

– Men överlag syftar valprocessen till att fira en mångsidig blandning av teman som speglar Googles personlighet, lär människor något nytt och viktigast av allt – är meningsfullt för lokala kulturer och samhällen runt om i världen.

För den som vill grotta ner sig mer i gamla Google doodles så finns ett digert arkiv med över 5 000 doodles från hela världen här.

Det finns ett team av illustratörer, också kallade Doodlers, och ingenjörer bakom varje doodle du ser.

Artikeltaggar

GoogleMargit NordinSkidåkningSkidorVasaloppet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.