Sjukvårds- och läkarassistenter och nya avdelningen med hyrsjuksköterskor blev räddningen för vården i sommar.
– Det har varit tufft och ansträngt i hela länet, men en mer positiv attityd. Kanske har regnet gjort det lättare att gå in och jobba, säger Maria Berglund, tillförordnade slutenvårdschef.
”Värre än befarat” och ”den värsta sommaren någonsin”. Så summerade vårdförbundets ordförande Camilla Gustafsson förra sommaren inom vården i Region Värmland efter flera larm om sommarbemanningen.
När Maria Berglund, tillförordnade slutenvårdschef i regionen, ger en lägesbild med två veckor kvar av semester inom vården så är den försiktigt optimistisk.
– Det har varit en tuff och ansträngd sommar inom vården i hela länet. Men känslan är ändå att det var bättre än förra året och inte så illa som befarat.
Mer positiv stämning
De stora utmaningarna med bemanningen förra året tog man med sig till den här sommarplaneringen.
– Vi hade inte klarat det utan de extra 20 platserna på nya avdelningen med hyrsjuksköterskor, det har varit fullt hela tiden. Och de studenter som jobbat som sjukvårdsassistenter på avdelningarna och läkarassistenter på akuten har verkligen avlastat arbetet för sjuksköterskorna. Det var bra att vi vågade jobba på nya sätt.
Hon upplever en mer positiv attityd till att gå in och jobba på andra avdelningar.
– Även om det säkert finns missnöje med det så har jag ändå hört mer av att man lär sig på att byta avdelning och det har varit enklare att öppna extra vårdplatser. Sen att det regnat mycket kan ha spelat i att det kan vara lättare att avbryta semestern och komma in och jobba. Att klara somrarna går inte utan personalens och chefernas engagemang, alla hjälper till.
Lika tufft för alla
Ett gott samarbete med öppenvården och kommunerna och att covid fortfarande fanns kvar förra sommaren spelar också in, tror hon.
– Det har vi inte haft alls i år, vaken bland patienter eller personal. Så känslan är att sjuktalen varit lägre och det påverkar såklart.
Det är ingen avdelning som sticker ut som särskilt ansträngd.
– Alla har haft det lika tufft och trycket har varit som normalt på akuten. Det förekommer att patienter får ligga kvar på akuten över natten, men det har löst sig morgonen efter. Och det finns rutiner för omvårdnad på akuten nu också.
Sista augusti försvinner den tillfälliga avdelningen med hyrsjuksköterskor.
Hur har ni förberett för det, eftersom den uppenbarligen behövs?
– Vi har inlett ett förändrat arbetssätt för att klara oss utan den avdelningen. De vårdplatserna måste ersättas och ännu fler behövs. Det finns en plan som ser ljusare ut än det gjorde tidigare i år, så vi är på gång och tar med oss den goda stämningen in i hösten.
Fullbelagt på nya CSK-avdelningen: ”Den kom i rätt tid och behövs verkligen”Sjuksköterskekrisen: 300 vakanta pass på akuten i sommar