Hoppa till huvudinnehållet

Oärliga besökare länsar återbruket – säljer vidare på loppis: ”Det är förjävligt”

Publicerad:
Förlusten av ett hållbart initiativ – återbruket i Skoghall tvingas stänga.
Förlusten av ett hållbart initiativ – återbruket i Skoghall tvingas stänga. Foto: Helena Karlsson

Återbrukssystemet vid återvinningscentralen i Skoghall har tvingats stänga sina dörrar.

Detta på grund av missbruk och oärligt beteende från besökarna som bland annat plockat på sig föremål för egen vinning.

– Det har hänt att folk har kommit hit och fyllt sina bilar fulla med grejer och sen åkt och sålt allt på loppis, säger en i personalen.

Återvinningscentralen i Skoghall introducerade för fyra månader sedan ett nyskapande koncept.

Återbruksidén gick ut på att besökare kunde lämna grejer som var i gott skick och i gengäld ta ett annat föremål.

Genom att erbjuda fungerande saker som var hela och rena en andra chans skulle avfallet minska och hållbarheten öka.

Men det som till en början var ett lovande initiativ har nu blivit tvingat att stänga på grund av en oärlig attityd från besökarna.

– Det har hänt att folk har kommit hit och fyllt sina bilar fulla med grejer och sen åkt och sålt allt på loppis. Det är ytterst få som sköter sig och då finns det ingen anledning att driva det vidare, säger en i personalen.

Förstörda möjligheter –oärliga besökare tvingar stängning av återbruket i Skoghall.
Förstörda möjligheter –oärliga besökare tvingar stängning av återbruket i Skoghall. Foto: Helena Karlsson

Konceptet var enkelt men effektivt: Om någon lämnade tre saker, kunde de ta tre saker i utbyte.

Enligt personalen var det ett smart sätt att främja en kultur av återbruk och samtidigt minska avfallet som annars skulle hamna på soptippen.

– Det finns vissa som kommer hit och slänger i princip vilket skräp som helst. Det kan vara en skitig matta eller en stekpanna med matrester i, så går de och plockar på sig en hel väska med andra grejer som faktiskt är brukbara.

En medarbetare berättar även om att andra besökare tipsat om att de sett folk plocka på sig grejer från återbruket, för att sedan upptäcka att föremålen ligger ute till försäljning på Marketplace.

– Då har de kommit till oss och varit väldigt ledsna eftersom att deras tanke när de lämnade in sina grejer var ju att det skulle gå till någon som inte har råd att köpa.

Resultatet av dessa oärliga beteenden blev oundvikligt och sedan tre veckor tillbaka har återvinningscentralen i Skoghall hållit sitt återbrukskoncept stängt.

– Tanken är ju att det ska fungera för de som inte har det så bra ställt. Att de ska kunna komma hit och byta något som de har hemma mot något som de har mer användning för.

Personalens lapp på dörren till återbruket.
Personalens lapp på dörren till återbruket. Foto: Helena Karlsson

Medarbetarna har dessutom upptäckt att det försvunnit mer saker än vad det kommit in och försökt uppmärksamma allmänheten kring vilka regler som gäller genom att sätta upp skyltar.

– För några veckor sen blev det för mycket. Det hade ju pågått under en längre period med att det var mycket spring och att många misskötte sig. Det är jättetråkigt.

Initiativet som skulle vara en mönsterbild för hållbarhet och samarbete har nu fallit offer för mänsklig girighet och oärlighet.

Personalen berättar att de nu håller på och arbetar på ett nytt koncept, men exakt vad det blir är ännu inte bestämt.

Trots att de stängde för tre veckor sedan kommer det fortfarande folk dagligen som vill lämna in grejer och är väldigt fundersamma över varför de har bommat igen.

– Jag såg precis skylten. Jag hade tänkt att lämna in min lövblås, men så blir det inte nu. Det är förjävligt, helt otroligt. Det finns folk till allt, säger en besökare på återvinningen.

– Vi hänvisar till Myrorna eller Röda korset, avslutar en medarbetare på återvinningscentralen i Skoghall.

Artikeltaggar

ÅterbrukÅtervinningLeksakerMiljöMöblerSkoghall

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.