Hoppa till huvudinnehållet

Arvikagäng döms efter stor bedrägerihärva – en till långt fängelsestraff

Publicerad:
Arvikaborna dömdes vid Värmlands tingsrätt under torsdagen. För en väntar långt fängelsestraff.
Arvikaborna dömdes vid Värmlands tingsrätt under torsdagen. För en väntar långt fängelsestraff. Foto: Helena Karlsson

Via flera bank-id-kapningar lurade de till sig hundratusentals kronor.

Nu kommer domen – och för den drivande bakom bedrägerierna väntar över ett år i fängelse.

Det var vid olika tillfällen under perioden augusti 2022 till maj 2023 som ett gäng Arvikabor ägnade sig åt att lura till sig pengar. Enligt domen rör det sig om både kreditinstitut och privatpersoner som utsatts.

Vad som möjliggjort bedrägerierna är bank-id:n som skapats i en rad brottsoffers namn. Genom fejkade elektroniska signaturer har man fått tillgång till, och plockat pengar från, vederbörandes bankkonton. I andra fall har man tagit lån och gjort kreditköp i deras namn.

Detta efter att man kommit över de brottsutsattas telefoner, genom att exempelvis bett om att få ringa ett samtal – för att därefter springa iväg med mobilen. Bedragarna har varit aktiva kvällar och nätter och gemensamt för några av de som lurats är att de varit berusade.

Hur man kommit över bank-id-uppgifterna har inte tingsrättens lyckats klargöra, men klar är deras uppfattning om att brott har begåtts.

Lurades på över 100 000

Nu döms de fem inblandade personerna. För en av dem väntar ett långt fängelsestraff: ett år och två månader.

Han förklaras skyldig till två fall av grovt bedrägeri, tre fall av bedrägeri och ett bedrägeriförsök. I samtliga fall med samma tillvägagångssätt: brukande av falsk urkund. Som mest kom mannen över 100 000 från ett av bedrägerioffren.

Ett jämbördigt belopp döms han också att betala i skadestånd, detta fördelat på sex olika brottsutsatta.

Fyra andra män döms för penningtvättsbrott, samtliga döms villkorligt. Tre av de fyra döms också till totalt 3 000 kronor i dagsböter.

Domen om penningtvättsbrotten gäller att männen fått pengar från bedrägerierna överförda till sina konton och därefter gjort kontanta uttag.

Åtalad misstänkt för penningtvättsbrott var även en kvinna, som frias. Däremot döms hon för egenmäktigt förfarande och ringa bedrägeri efter händelser separerade från bedrägerihärvan.

Domen föll vid Värmlands tingsrätt under torsdagen.

Artikeltaggar

Arvika kommunBedrägerierBrott, lag och rättEgenmäktigt förfarandeFängelsePenningtvättsbrott

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.