Hoppa till huvudinnehållet

Alla flottfärder ställs in: ”Mycket vatten är farligt”

Publicerad:
Ing-Marie Junler på Vildmark i Värmland.
Ing-Marie Junler på Vildmark i Värmland. Foto: Morgan Bäckvall

Det har aldrig hänt att Vildmark i Värmland tvingas ställa in några av sina populära flottfärder på Klarälven. Förrän nu – veckans samtliga 55 flottfärder har bokats av.

– Det blir för farligt att försöka gå i land utan strandremsor och dessutom träd som hänger ned vid stränderna, säger Ing-Marie Junler på Vildmark i Värmland.

Den här veckan skulle Vildmark i Värmland ha arrangerat 55 timmer-flottfärder längs Klarälven.

Vattennivåerna i Klarälven väntas bli högre än vårfloden

Men på grund av ovädret Hans har Fortum tvingats öka flödet i Höljesdammen och det har gjort att strandremsor lagts under vatten, som anses nödvändiga för flottfararna att kunna lägga till vid under flottfärdens gång.

Därför har samtliga flottfärder ställts in.

Anders Junler vid en tidigare vårflod på Klarälvens camping.
Anders Junler vid en tidigare vårflod på Klarälvens camping. Foto: Aron Eriksson

– Vi har varit med otroligt länge. På 43 år har vi aldrig ställt in så många timmer-flottfärder, säger Ing-Marie Junler som driver Vildmark i Värmland tillsammans med maken Anders Junler.

55 timmer-flottfärder på Klarälven tvingades Vildmark i Värmland ställa in med kort varsel.
55 timmer-flottfärder på Klarälven tvingades Vildmark i Värmland ställa in med kort varsel. Foto: NWT Arkiv

– Det här är en av de veckorna på sommaren som vi har som mest bokade långa turer, det vill säga att de åker från Branäs till Gunnerud, en sträcka på tio mil. Och de är ute och bor i en vecka, eller åker från Stöllet till Gunnerud i fyra nätter.

Skador för miljoner

Den minnesgode kommer kanske ihåg vårfloden 1995 som ställde till med stor förödelse för bland annat Klarälvens camping i Värnäs, den anläggning som Vildmark Värmland driver. Då tappades 900 kubikmeter vatten per sekund från Höljesdammen och ska jämföras med veckans siffror på cirka 300 kubikmeter per sekund.

– Översvämningen 1995 var i början på sommaren, precis i gränsen maj och juni. Det var vårflod och vi var beredda på ett helt annat sätt. Vi erbjuder inte långa turer då. Det kan i och för sig vara så att vi ställde in någon enstaka grupp, säger Ing-Marie Junler och fortsätter:

– Det var fruktansvärt. Hela campingen blev stängd den sommaren. Det var lervälling överallt och stugorna var helt förstörda. Det blev skador för miljoner.

Vilka blir konsekvenserna för Vildmark i Värmland nu?

– Jag vet inte vad jag ska säga. Vi har betalat tillbaka så mycket pengar. Vi jobbar med våra agenter, vi har fått gå via våra resebyråer. Vi har mejlat våra gäster och gett dem olika alternativ. Att de har resan innestående och så vidare.

Älven stiger,  här vid Klarälvens camping, Värnäs. Arkivbild.
Älven stiger, här vid Klarälvens camping, Värnäs. Arkivbild. Foto: Peter Nilsson

Ing-Marie Junler har mötts av olika reaktioner på avbokningarna. Vissa som skulle ha sin flottfärd i närtid var inte så glada, medan många har förståelse för att det inte är Vildmark i Värmlands fel att ovädret Hans ställer till problem.

Varför kan inte de inställda flottfärderna genomföras?

– Det går att genomföra en timmer-flottfärd. Klarälven är fortfarande lugn. Den stora risken är om man inte orkar att hålla undan ifrån träd som hänger ut över älven och att man inte orkar komma iland. Det är när man ska ur strömfåran och paddla in till land som är det jobbiga. Vildmark i Värmlands förra ägare Anders Wiss sa: ”Lite vatten är jobbigt. Mycket vatten är farligt.”

Artikeltaggar

CampingFortumKlarälvenMiljöOväderVäderVärmlands länVärnäsVattenVildmark i Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.