Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska hockeystjärnan avslutar en lysande karriär: ”Fått uppleva allt”

Publicerad:
Olivia Carlsson (till vänster) under träning med Damkronorna.
Olivia Carlsson (till vänster) under träning med Damkronorna. Foto: MATHILDA AHLBERG

Hon är värmländsk damhockeys mest meriterade spelare någonsin.

Men nu har Olivia Carlsson skjutit sitt sista slagskott och delat ut sin sista tackling. Modospelaren från Forshaga IF lägger av.

– Jag har fått uppleva allt jag ville, säger 28-åringen till Modos hemsida.

Olivia Carlsson är född i Karlstad och har Forshaga som moderklubb. Hon kom till Örnsköldsvik på den väg som många andra gått före och efter henne, den via hockeygymnasiet.

Notabelt är att hon har varit MoDo Hockey trogen under hela karriären och har lagt beslag på klubbrekordet för flest antal spelade matcher i klubben.

Olivia Carlsson har även varit med om att vinna två SM-guld. Hon har gjort 150 a-landskamper där sju VM-turneringar och två OS är inkluderade.

Men nu har hockeykarriären nått vägs ände.

– Jag känner mig redo att gå vidare, säger Olivia till Modos hemsida.

Hon fortsätter:

– Jag har på något sätt känt att jag är nöjd med min karriär, att jag fått uppleva det jag ville. Eller, det enda som känns lite tråkigt är väl att jag inte fick uppleva ett SM-guld till, jag var 16 år när vi vann och nu har jag ju kämpat för det i elva år till. Det hade varit lite annorlunda att vinna nu. Men jag är jättenöjd med min karriär som spelare och nu vill jag satsa på min civila karriär istället.

Något som innebär uppgifter som fysioterapeut i Region Västernorrland.

Olivia nämner också att hon nu får mer tid till annat, som umgänge med vänner utanför hockeyn, familjen - och större möjligheter att resa.

Olivia Carlsson har fått en tjeckisk spelare på fall under en landskamp.
Olivia Carlsson har fått en tjeckisk spelare på fall under en landskamp. Foto: Henning Bagger

Om det kommer att bli någon fortsättning inom hockeysporten har hon inte hunnit reflektera över ännu.

– Just nu vill jag mest landa i mitt beslut. Jag förstår nog inte riktigt vad jag har gett mig in på förrän säsongen börjar, typ när det är helg och de andra är på bortamatch och jag sitter hemma... Men absolut så skulle jag kunna tänka mig någonting inom hockeyn i framtiden. Jag har ju exempelvis ett yrke som är lite relevant.

Sportchefen Björn Edlund kommenterar Olivia och hennes beslut så här:

– För mig personligen så har Olivia funnits här under hela min period i klubben. Hon har varit en ledande spelare och jag har verkligen uppskattat samarbetet med henne under årens lopp. Jag tror att Olivias påverkan på föreningen har varit ovärderlig. Hon har varit med och lagt grunden för vad hårt arbete innebär och vad det innebär att vara professionell. Hon har varit med både när det har gått som bäst och när det har gått som sämst och har fortsatt ge samma sak, varit ambitiös och noggrann, och visat stor lojalitet till föreningen. Jag är stolt över att ha fått vara en del av hennes resa.

Olivia Carlssons karriär

Tolv säsonger i Riksserien/SDHL

419 matcher (377 i grundserie + 42 i SM-slutspel) i MoDo, vilket är klubbrekord

Fem säsonger som lagkapten i MoDo och ytterligare två som assisterande

SM-guld 2012 och SM-silver 2014

Två brons i U18-VM

150 A-landskamper

Två OS-turneringar

Sju VM-turneringar

Artikeltaggar

DamkronornaForshagaForshaga IF IshockeyIshockeyModoOlivia CarlssonÖrnsköldsvikSDHLSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.