Hoppa till huvudinnehållet

Trots beslutet – högerextrema gymmet kommer sannolikt leva kvar: ”Knuten till Deje”

Publicerad:
Det är i Centrumhuset i Deje som det högerextrema gymmet Gym XIV verkar.
Det är i Centrumhuset i Deje som det högerextrema gymmet Gym XIV verkar. Foto: Helena Karlsson

Trots dråpslaget för det högerextrema gymmet i Deje kommer verksamheten med stor sannolikhet inte att försvinna.

Experten Lars Stiernelöf tror att gymmet kommer att försöka hitta en ny lokal när fastigheten där de nu verkar försvinner.

– Centralfiguren är knuten till Deje, så man kommer nog att försöka hitta något annat, säger han.

Innan sommaren beslutade kommunstyrelsen i Forshaga kommun att köpa tomten där Centrumhuset finns.

När köpet blir av beror på flera faktorer – bland annat rivningstillstånd – men målet är att huset ska vara borta och marken återställd vid årsskiftet. Om detta är utfört enligt avtal kommer kommunen att köpa tomten.

En av hyresgästerna i Centrumhuset är det så kallade Gym XIV – ett högerextremt gym som en man i 30-årsåldern, känd inom den extremistiska miljön i Värmland, står bakom.

Att högerextremister samlas i gym, så kallade active clubs, är en ny trend inom rörelsen som är hämtad från USA.

I gymmet i Deje samlas högerextremister från hela landet för träning och ideologisk skolning, som NWT tidigare berättat.

Lars Stiernelöf, samordnare på Agera Värmland.
Lars Stiernelöf, samordnare på Agera Värmland. Foto: Agera Värmland

Lars Stiernelöf, som arbetar på organisationen Agera Värmland med att kartlägga den extremistiska miljön i Värmland, tror dock inte verksamheten kommer att försvinna när Centrumhuset gör det.

– Nej, det kommer den nog inte att göra. De kommer säkert göra ansträngningar för att hitta en lokal i närområdet. Centralfiguren är knuten till Deje, så man kommer nog att försöka hitta något annat, eller använda sig av en egen lokal eller garage eller liknande.

I Sverige finns ett tiotal liknande nätverk där det i Deje, enligt Expo, är det främsta. Enligt Lars Stiernelöf har ett ny sådan organisation nyligen bildats i Norge, där grannarna i Sverige tackades för hjälpen.

– Gymmet här i Värmland hade garanterat ett finger med i det spelet. Jag skulle vara förvånad om det inte var dem som de i Norge tackade.

Kommunen har beslutat att köpa tomten där Centrumhuset står.
Kommunen har beslutat att köpa tomten där Centrumhuset står. Foto: Helena Karlsson

Gym XIV är den främsta högerextrema rörelsen i Värmland nu när betydligt mer kända, Nordiska motståndsrörelsen, NMR, går kräftgång.

– Tittar man på NMR i Värmland har det i stort sett havererat. Aktiviteten är summarisk, alltså väldigt liten. NMR i stort i Sverige håller på att kollapsa och då är det i stället sådana här active clubs som växer fram. Det är tydligt att det finns skillnader mellan dem, där till exempel Gym XIV varit öppet kritiska mot den ”gamla” rörelsen.

Läs mer:

Planen: Då kan Centrumhuset där det högerextrema gymmet finns vara bortaHögerextrema gymmet i Deje anmäls – misstanke om illegala kampsportsmatcherCentrumhuset i Deje kan rivas – då tas beslutetHögerextrema gymmets motdrag efter kommunens besked

Artikeltaggar

Agera VärmlandCentrumhusetDejeFastigheterGymKommunstyrelsenNordiska motståndsrörelsenOrganisationerSamhälleVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.