Hoppa till huvudinnehållet

Rimeika släpper Pride-låt: ”Skrek bögjävlar efter oss”

Publicerad:
Tomas Rimeika med den beryktade keytaren. Få har modet att bära den på scen men Rimeika har på senare tid tagit instrumentet till sitt hjärta fullt ut.
Tomas Rimeika med den beryktade keytaren. Få har modet att bära den på scen men Rimeika har på senare tid tagit instrumentet till sitt hjärta fullt ut. Foto: Daniel Askås

Säfflebördiga artisten Tomas Rimeika släpper Pride-hyllningen Våga (på nytt) och framträder på Säffle Pride nu på lördag.

Här berättar han var Pride-engagemanget började och om den magiska kraften i en keytar.

På lördag är det dags för Säffle Pride och redan den 9 augusti släppte Säfflesonen Tomas Rimeika låten Våga (på nytt), en hyllning till Pride och en peppsång om att våga komma ut. På lördag står han också på scen i Säffle i samband med paraden men engagemanget för Pride började redan 2015.

– Den första Pride-paraden i Säffle 2015 var en mäktig upplevelse. Jag trodde kanske det skulle komma 50 personer, men det kom 1500! Det blev en total kärleksfest!

Bästa ögonblicket

– Ett av mitt livs bästa ögonblick när jag gick nere vid kanalbron och vände mig om och såg inget slut på tåget, det bara fortsatte bakåt. Jag fick rysningar över hela kroppen. Då blev jag helt knäckt, på ett bra sätt, säger han.

Året efter blev han tillfrågad att vara med som konferencier och därefter var han även med att arrangera Pride-tåget några år.

– Det är viktigt att vi sluter upp för HBTQ-rättigheter idag. Pride-paraden är en härlig dag för Säffle. Jag är ju både feminist och älskar Säffle så det känns helt naturligt att vara med här, fortsätter Tomas Rimeika.

Scandal Beauty

Låten Våga (på nytt) skrevs redan för 23 år sedan, med engelsk text och titel, och var med på Rimeikas första band Scandal Beatys demo-CD. Låten blev aldrig officiellt släppt men har fortsatt att ”poppa upp i huvudet” på låtskrivaren som för två år sedan skrev en ny text på svenska till låten.

– Den har liksom spelats i mitt huvud genom åren vilket tyder på att den är bra, den håller än. Det känns gött att släppa den nu.

Det blir mycket Säffle-fokus när Tomas Rimeika kommer på tal och den här gången är inget undantag. Både inspelningen av låten och videon är en ren Säffle-produktion.

– Fyra femtedelar av Scandal Beauty spelar på låten och den spelades in i Säffle. Sen la vi till en saxofon för att få till lite go soul-vibb a la Håkan Hellström.

Att våga

Tomas Rimeika pratar om vikten av att våga och lägger ut att texten handlar om hur han som liten var på ett högstadiedisco vid Kanalparken. Som tvekande tonåring ville han fråga chans på en tjej och vågade till sist.

– Jag fick ett: ”Jag vet inte”, till svar. Men jag vågade fråga! Detta kan man ju dra till att våga komma ut lika gärna. Jag vill inspirera folk till att känna hopp, att gemenskap och inkludering finns trots att det också är mycket rasism och homofobi och skit.

Han berättar vidare om Pride-paraden i Säffle och säger att det är fint när man kan bryta den negativa bilden av landsbygden, att det aldrig händer något, och när det väl händer något så kommer ingen. Men han blundar inte för att det finns problem som kvarstår.

Det brukar bli fartfyllt då Tomas Rimeika står på scen, troligen så även nu på lördag när han spelar på Säffle Pride.
Det brukar bli fartfyllt då Tomas Rimeika står på scen, troligen så även nu på lördag när han spelar på Säffle Pride. Foto: Lars Emerius

– Det var någon som skrek bögjävlar efter oss under förra årets parad. Så det finns ju tråkiga värderingar kvar.

– Om vi fortsätter att hålla glädjen och kärleken i fokus så kommer vi att orka. Att se till att gemenskapen vinner över splittringen. Av hat går man bara ner sig, säger han.

Magisk keytar

Videon till låten är inte släppt än men kommer senare i augusti. Även här ser vi ett Pride-tema där huvudpersonen är Luz Enith Martinez som grundade Säffle Pride. En rolig detalj är att Tomas Rimeika numera sportar en fräck keytar.

– Jag tycker att det finns få keytar-spelare i världen. Dessutom är det ett väldigt lustfullt instrument att stå och posera med. Jag skriver ju alla mina låtar på piano och är en ganska usel gitarrist egentligen. När jag hittade keytaren kände jag att det här var helt rätt, säger han och skrattar.

Instrumentet har även en roll i musikvideon till Våga (på nytt) då Tomas Rimeika ger keytaren till Luz Enith Martinez som på ett ögonblick förvandlas till en färgsprakande Pride-drottning.

– Man ska inte underskatta vikten av att ha roligt. Jag och fotografen Daniel Askås, som fungerar som en slags kreativ hubb för mig i mitt soloprojekt, tände på idén att använda en keytar. De flesta använder den ironiskt, men jag är allvarlig i det här, säger han och skrattar.

Artikeltaggar

ArtisterHåkan HellströmKanalparkenLåtskrivandeMusikSäffleSäffle PrideSoul

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.