Hoppa till huvudinnehållet

Rektor tog beslut hon inte fick ta – nu gör kommunen om och rätt

Publicerad:
Reporter Odd Råberg
Odd Råberg
odd.raberg@nwt.se
Eva-Lotta Härdig Eriksson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Storfors.
Eva-Lotta Härdig Eriksson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Storfors. Foto: Jonas Andersson

I våras fick rektorn för förskolorna i Storfors i uppdrag att ta beslut om att tillfälligt flytta barngrupper till Lillåsen.

Men det hade hon inte rätt att göra, konstaterade förvaltningsrätten.

Nu gör kommunen om och rätt.

I fjol höstas beslutade kommunstyrelsen i Storfors att samla kommunens tre förskolor på en plats. Det skulle göras genom att flytta barnen från Hagen och Lillåsen till förskolan Viken och en nyrenoverad lokal strax intill.

Bakgrunden var minskande antal förskolebarn, och på det här sättet skulle kommunen bland annat slippa att säga upp personal.

Drog ut på tiden

Men sammanslagningen stötte på patrull när renoveringen av den nya lokalen drog ut på tiden.

När det stod klart för kommunen att lokalen inte skulle vara färdig till höstterminens start gav kommunstyrelsen skolchefen i uppdrag att lösa situationen så att tre förskolor skulle bli två. Beslutet var muntligt.

Skolchefen gav i sin tur uppdraget till rektorn för förskolorna som beslutade att barnen tillfälligt ska fördelas mellan Viken och Lillåsen, i de grupper som redan hade beslutats.

Föräldrar överklagade

En del föräldrar tyckte inte om det beslutet och överklagade det till förvaltningsrätten.

Nu har förvaltningsrätten gått igenom ärendet och fattat sitt beslut: överklagandena avvisas. Anledningen? Rektorns beslut går inte att överklaga.

Men samtidigt konstaterar förvaltningsrätten att rektorn inte hade rätt att ta det beslutet. Det skulle kommunstyrelsen ha gjort.

– Detta trots att vi vid flera tillfällen kontaktat SKR:s jurister som gett beskedet att detta är ett beslut som kan fattas av en rektor, säger Eva-Lotta Härdig Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Tog nytt beslut

Kommunen valde då att direkt fatta ett nytt beslut.

– I och med att det inte fanns något skriftligt beslut så kunde föräldrarna inte överklaga. Därför tog jag ett ordförandebeslut igår så att de har möjligheten att överklaga, säger Eva-Lotta Härdig Eriksson.

Hon hoppas dock att det inte blir några nya överklaganden. Verksamheten är igång och barnen håller på att skolas in i de tillfälliga lokalerna. Skulle förvaltningsrätten stoppa hennes beslut får kommunen problem.

– Då blir det riktigt trubbel. Då ser föräldrarna som överklagar till att barnen får flytta fler gånger än de ska nu. Då blir det fram och tillbaka och sedan till det nya. Det tycker jag nog skulle vara tokigt, säger hon.

Hon säger att kommunen tror att de kommer att få tillgång till de nyrenoverade lokalerna under hösten, och senast till nästa termin.

Tre förskolor blir en – men gemensamma lokalen är försenad
Förskola. Bilden är en genrebild och föreställer inte någon av de aktuella förskolorna.
Förskola. Bilden är en genrebild och föreställer inte någon av de aktuella förskolorna. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Artikeltaggar

BeslutEva-Lotta Härdig ErikssonFörskolorKommunstyrelsenPolitikSocialdemokraternaStorforsÖverklaganden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.