Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen betalade 235 000 kronor för FBK-logen – så ofta stod den tom förra säsongen

Publicerad:
Logen stod tom hälften av matcherna som FBK herr och dam spelade förra säsongen. Tolv herrmatcher och tio dammatcher var obokade.
Logen stod tom hälften av matcherna som FBK herr och dam spelade förra säsongen. Tolv herrmatcher och tio dammatcher var obokade. Foto: Mikael Lindblom

Logen kostade 235 000 kronor förra säsongen, men var tredje FBK herr-match stod den tom.

NWT har tagit del av vilka på Karlstads kommun det är som bokar den mest.

Samtidigt framgår det att intresset för FBK dam-matcher är skralt.

Logen var obokad hela förra säsongen.

– Vi ska verka för att öka beläggningen i logen, så att det blir så stor nytta av den som möjligt, säger biträdande kommundirektör Mikael Jareke.

Det är Karlstads kommuns moderbolag, Karlstads stadshus AB, som har avtalet med Färjestad BK som omfattar logen.

Bolaget betalar 220 000 kronor, uppräknat med index, per säsong för att nyttja logen under FBK herrs och dams matcher i Löfbergs arena och andra tillställningar.

Under säsongen 2022/2023 landade notan på 235 000 kronor för logen, som – sett till alla tillgängliga matcher – inte användes hälften av gångerna.

Av de 30 hemmamatcher som FBK herr hade under SHL-säsongen var logen obokad nio gånger. Under herrarnas CHL-spel, totalt tre matcher, bokades aldrig logen. Likaså under FBK-dams tio hemmamatcher.

Det innebär att logen var obokad 22 av 43 möjliga hemmamatcher.

– Det är styrelsen för Karlstad stadshus som har fattat beslut om avtalet, och då har man gjort bedömningen att det är värt pengarna. Jag verkställer det beslutet och delar uppfattningen att det är värt det, säger Mikael Jareke, som också är vd för Karlstads stadshus.

Men den står ofta tom ändå?

– Ja, det ser olika ut över tid och det går inte att jämföra med pandemiåren. Men det vi kan se är att det oftast är svårt att få lördagsmatcher inbokade. Det är något vi får diskutera, säger Mikael Jareke och fortsätter:

– Vi får ha generella diskussioner med de som bokar sig in i logen, för att bredda möjligheterna att träffa olika intressanta aktörer.

Logen kostar 280 000 kronor – användes två gånger under säsongen
Karlstads kommuns biträdande kommundirektör och vd för moderbolaget Karlstads stadshus AB Mikael Jareke.
Karlstads kommuns biträdande kommundirektör och vd för moderbolaget Karlstads stadshus AB Mikael Jareke. Foto: Karlstads kommun

Enligt Mikael Jareke använder och betalar kommunen logen av representationsskäl.

– Vi har avtalet enbart med syftet att det ska vara en mötesplats för representanter för kommunen och de kommunala bolagen där de kan träffa externa aktörer som vi vill samarbeta med på olika sätt, som vi ser kan bidra till kommunens utveckling.

Med tanke på intresset för damlaget och CHL-matcher för herrarna, är det läge att förhandla om med FBK för att spara pengar?

– Vi har ett fast avtal med Färjestad BK för logen och då är det upp till oss att jobba för att vi får en så hög beläggning i logen som möjligt.

Färjestad åkte ur SHL-slutspelet säsongen 2022/2023 efter förlust mot Frölunda.
Färjestad åkte ur SHL-slutspelet säsongen 2022/2023 efter förlust mot Frölunda. Foto: FREDRIK KARLSSON

NWT har tagit del av vilka det är som har bokat in sig i logen under säsongen. Flest inbokningar står Karlstads energi och Tillväxtcentrum för, med fem matcher var. Flera politiker, som Alexander Torin (M), Per-Inge Lidén (MP), Erik Nilsson (KD) och Monika Bubholz (M), har också bokat in sig.

– Det är i första hand representanter för bolagen och politiker som kan boka in sig. Även aktörer och tjänstepersoner som jobbar med tillväxtfrågor, säger Mikael Jareke.

För att öka beläggningen, går det att erbjuda anställda tillgång till logen som en löneförmån?

– Nej, det är inte möjligt att göra det, av skattetekniska skäl.

Utöver logeavtalet har Karlstads stadshus också ett reklamavtal med FBK. Moderbolaget betalar årligen 60 000 kronor uppräknat med index för Karlstadsreklamskylten ovanför logen.

I grunden har också Karlstads kommun ett avtal med FBK som är värt 7,8 miljoner kronor om året, som innefattar bland annat istider och reklam för kommunen.

Artikeltaggar

AvtalCHLFärjestad BK HerrKarlstadKarlstads kommunMikael JarekeSamhälleStyrelser

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.