Hoppa till huvudinnehållet

Ica-butiken kämpar för sin överlevnad – så påverkas de av bedrägerier: ”Tufft”

Publicerad:
Johanna Sjöholm är Icahandlare på Ica Nära Trumpeten på Djurgården i Kristinehamn. Hon berättar att butiken har kämpat i flera år med snatterier.
Johanna Sjöholm är Icahandlare på Ica Nära Trumpeten på Djurgården i Kristinehamn. Hon berättar att butiken har kämpat i flera år med snatterier. Foto: Joakim Magnusson

Allt fler bedrägerier har tvingat Ica Maxi i Kristinehamn att ta bort sina snabbkassor.

NKP har tagit tempen på hur det ser ut för Ica Nära Djurgården i Kristinehamn, som har kämpat med stölder i flera år.

– Det är tufft, säger Johanna Sjöholm Ica handlare på Ica Nära Trumpeten.

Förra månaden konstaterades det att snabbkassorna på Ica Maxi i Kristinehamn är borttagna. Snabbkassorna togs bort på grund av ökade bedrägerier, alltså att fler försöker fuska och inte registrerar sina varor korrekt. I Värmland har fler butiker drabbats av samma problem.

Hur ser då situationen ut för Ica Nära Trumpeten på Djurgården?

– Jag upplever inte att vi har samma problem som Ica Maxi verkar ha. Visst händer det att folk missar att trycka på betalknappen och att vi upptäcker det för sent, som när kunden har gått. Men det är fel som inte görs med flit. Det har endast skett någon enstaka gång att en kund har försökt att fuska, säger Johanna Sjöholm.

För drygt ett halvår sedan valde Johanna Sjöholm att investera tre miljoner kronor i butiken. Bland annat köptes det in nytt kyl- och fryssystem, ny kolonialinredning och ny inredning för frukt och grönt, samt två nya snabbkassor.

Ica Maxi Välsviken har fått stänga sina snabbkassor på grund av snatterier.
Ica Maxi Välsviken har fått stänga sina snabbkassor på grund av snatterier. Foto: Odd Råberg

– Snabbkassorna kostade runt 100 000 kronor. Det hade varit väldigt jobbigt att plocka bort dem när man ser hur det ser ut för de större Ica butikerna. Det har inte funnits på kartan att vi ska ta bort snabbkassorna, säger hon.

Tufft år

Varför Ica-butiken inte upplever samma problem som Ica Maxi tror Johanna Sjöholm har att göra med butikens position och vilka de når ut till.

– Ica Maxi har en mycket bredare kundkrets, där kunderna kommer från ett större geografiskt område. De flesta som handlar på Ica Nära bor här. Vi har lättare att hålla koll på våra kunder för butiken är mycket mindre. Vi ser alla kunder och säger hej till alla kunder. Vi känner våra kunder väldigt väl, medan Ica Maxi är en sådan stor butik.

När Ica-butiken renoverade om valde de att sätta snabbkassorna mitt emot den manuella kassan.

– Det är alltid bemannat nära snabbkassorna. Vi har en iPad där kassörskan kan följa hur köpen görs i snabbkassorna. Om vi misstänker någon kan vi hålla koll på den, säger Johanna.

Snatterier är något som Ica Nära-butiken har kämpat med i flera års tid. (Genrebild).
Snatterier är något som Ica Nära-butiken har kämpat med i flera års tid. (Genrebild). Foto: Peter Lydén/TT

Men helt förskonade mot brott har inte Ica-butiken varit.

Sedan Johanna Sjöholm tog över Ica-butiken 2019 har hon tampats med stora utmaningar. Skyhöga elräkningar och minskande marginaler gjorde att butikens framtid stod på spel. 2022 beskrevs som det värsta någonsin för Ica Nära på Djurgården.

– Det är fortfarande tufft. Vi ligger ungefär på plus minus noll. Vi har låga marginaler och vi har mycket lägre marginaler än vad vi borde ha. Sedan har vi höga kostnader. Vi tänker hela tiden på att försöka behålla kunder.

Vill ha bättre dialog med skolan

Nästa vecka drar skolterminen igång. Ica-butiken har haft stora problem med att ungdomar snattar varor.

– Jag hopps att de nya sjundeklassarna kommer bli en lugn årskurs, säger hon.

Förra året var Johanna Sjöholm i möte med föräldrar till elever som går på Djurgårdsskolan i förbyggande syfte.

I februari i år renoverades Ica Nära butiken. Johanna Sjöholm bjöd sina kunder på tilltugg när renoveringen var klar.
I februari i år renoverades Ica Nära butiken. Johanna Sjöholm bjöd sina kunder på tilltugg när renoveringen var klar. Foto: Michaela Persson

– Jag tror det skulle vara bra att komma ut och prata med eleverna inför skolstart vad snatteri och stöld får för konsekvenser. Jag tror det skulle vara bra att fånga upp de nya eleverna.

Hur ser du på framtiden, med tanke på de utmaningar som ni tampas med?

– Ica nära har ändå ökat försäljningen under sommaren även fast vi inte har haft skolungdomarna här. Det har varit mycket turister från campingen. Det har räddat upp lite även om det inte har räckt för att täcka upp de ökade kostnaderna, säger Johanna Sjöholm och tillägger:

– Vi har tagit oss igenom en del och investerat mycket. Jag känner att bara man håller ut så borde vi klara det. Det skulle vara fantastiskt och få ett vanligt år. Jag ser fram emot ljusare tider. Jag är hoppfull inför framtiden.

Artikeltaggar

BedrägerierBrott, lag och rättButikerDjurgårdenDjurgårdsskolanIcaICA ABJohanna SjöholmKristinehamnNKPSnatteriStölderVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.