Hoppa till huvudinnehållet

SD Forshaga-Dejes rekordökning utraderad: ”Ytterligare ett typfall”

Publicerad:
Freddy Kjellström, statsvetare på Karlstads universitet.
Freddy Kjellström, statsvetare på Karlstads universitet. Foto: Karlstads universitet

SD Forshaga-Dejes rekordökning har redan raderats ut, mindre än ett år efter valet.

– Det här är ytterligare ett typfall av SD i mindre kommuner där man fortfarande har svårt att rekrytera ledamöter som blir kvar i politiken, säger statsvetaren Freddy Kjellström.

I senaste valet ökade SD Forshaga-Deje från fem till åtta mandat i fullmäktige. I ingen av de andra värmländska kommunerna gjorde SD ett lika bra val.

Sedan dess har sammanlagt åtta folkvalda SD-politiker i Forshaga lämnat partiet. Tre ordinarie SD-ledamöter i fullmäktige har valt att sitta kvar som politiskt obundna, alltså som politiska vildar.

Mindre än ett år efter valet har SD Forshaga-Deje därmed tappat hela sin rekordökning.

Inte överraskad

Freddy Kjellström, statsvetare på Karlstads universitet, är inte överraskad av utvecklingen i Forshaga.

– När det gäller SD så har partiet växt väldigt snabbt och man har inte lyckats att med stor bredd rekrytera rätt kandidater, säger han.

Han pekar på att det här är ett problem som partiet dragits med på alla nivåer, från den kommunala upp till riksdagen.

– Det är ett ungt parti. Det är ett parti som har reformerats över tid, så klart, där man kanske inte har en lika tydlig identitet och ideologisk grund som de etablerade partierna har, fortsätter han.

Freddy Kjellström tror också att många som lämnar politiken inte hade förstått vad det innebär att vara fritidspolitiker.

– Det kräver tålamod, entusiasm och uthållighet. Det är sällan några snabba lösningar när man jobbar politiskt utan det tar tid innan det ger ett avtryck, säger han.

Två problem

Ur ett demokratiskt perspektiv ser Freddy Kjellström två problem.

– Det blir väldigt svårt att få någon kontinuitet och påverka lokalpolitiken i Forshaga när folk hoppar av i strid ström. Till slut kanske det till och med är någon som inte ens var med i valrörelsen som hoppar in här, säger han.

Det gör att partiet får svårt att genomföra den politik som väljarna upplevde att de blev lovade inför valet.

– Det andra är att det blir någon form av demokratiskt underskott gentemot väljarna om det blir tomma platser i fullmäktigesalen alternativt blir det politiska vildar som är oförutsägbara i hur man kommer att agera i olika sakfrågor, säger han.

Stor skillnad

I Forshaga lade 18,3 procent av väljarna sina röster på SD i kommunvalet, medan siffran för riksdagsvalet var 26,7 procent – en skillnad på åtta procentenheter. I Värmland var den siffran i snitt närmare elva procent.

Vad beror den här skillnaden mellan riksdagsval och kommunalval på?

– Det tror jag har sin förklaring i all turbulens under senare år med avhopp på lokal nivå, att väljarna ser att sverigedemokratiska ledamöter i högre grad än andra hoppar av. Det har i Värmland också varit ganska stora interna stridigheter. Både på lokal nivå och på regional nivå. Det är klart att det är inget som gynnar ett lokalt parti, svarar Freddy Kjellström.

Tungt SD-avhopp: ”SD Forshaga-Deje är som ett urspårat tåg”SD-toppens tydliga passning efter massavhoppen i Forshaga: ”Det är er roll...”Forshaga: Strömhopp från SD:s grupp i fullmäktige – sju har hoppat avSplittring i SD: Avhopp inför stämman – infekterat bråk om vem som ska ta över

Artikeltaggar

DejeForshagaKarlstads universitetKommunalvalPolitikValVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.