Hoppa till huvudinnehållet

Riksväg 62 översvämmad – avstängd i båda riktningar: ”Slänter försvinner”

Publicerad:
En parkeringsficka längs med riksväg 62 har helt rämnat.
En parkeringsficka längs med riksväg 62 har helt rämnat. Foto: Lukas Magnusson

Riksväg 62 mellan Ransby och Brattmon i Torsby kommun är helt avstängd för trafik i båda riktningarna.

Detta då vatten och sand spolats ut på vägen efter det kraftiga regnandet – vilket lett till omfattande skador.

De kraftiga regnmängderna i de norra delarna av länet gör att vattnet sköljer och spolar bort stora delar av området kring vägen.

– Mycket här uppe är uppbyggt av sand. Vattnet letar sig fram på nya vägar och det rinner i dikena som det inte ska rinna i. Det ökar vattenflödena, säger Lukas Magnusson från PEAB som är på plats.

Träd har rivits ner efter vattnets framfart.
Träd har rivits ner efter vattnets framfart. Foto: Lukas Magnusson

– När det blir så otroligt mycket vatten så orkar inte vägtrummorna svälja undan och då rinner det över och så tar det med sig gruset som underminerar träd och då försvinner slänter.

Parkeringsficka förstörd

På ett ställe på den drabbade vägsträckan har parkeringsfickor utmed vägbanan helt försvunnit. Vägbanan har däremot klarat sig som det ser ut i dagsläget.

– När det har regnat så här mycket så kan marken inte ta emot mer vatten. Då spolas det bort istället. Klarälvdalen är ju till större delen uppbyggt av sand. Sand och vatten blir en väldigt rinnande effekt, säger Lukas Magnusson.

Vägen har krackelerat.
Vägen har krackelerat. Foto: Lukas Magnusson

Det är vägavsnitten där det uppstår branta slänter som påverkats mest. När vattnet kommer uppe från skogen och där det är mycket berg.

– Vägavsnitten som drabbats är från Ransby till Sysslebäck, Sysslebäck till Brattmon och vidare till Bograngen.

Väg 62 är avstängd från Ransby i söder till Brattmon i norr.
Väg 62 är avstängd från Ransby i söder till Brattmon i norr. Foto: Skärmdump

Geologer ska analysera

Nu har riksväg 62 helt stängts av.

– Det gör vi av säkerhetsskäl för alla parter runt omkring och personalen som ska vara här och arbeta. Vi vill inte att någon ska råka illa ut. Sen får Trafikverket komma upp hit med sina geologer och göra en analys hur de vill gå vidare med åtgärder och hur man ska bygga upp vägen igen. Utöver att laga skadorna behöver man ju se över så att detta inte sker igen. Men när det är så otroligt mycket regn är det svårt att göra något åt det, säger Lukas Magnusson.

Vid klockan 11 regnade det fortfarande och var alltjämt höga vattenflöden på platsen.

”Avstängt veckan ut”

Det finns i nuläget ingen prognos för när vägen kan tänkas öppna igen.

– Geoteknikerna kommer att behöva göra en rejäl utredning och tills vägen är säker och farbar igen kommer den att var avstängd. Vi väntar ju mer regn de kommande två dygnen också, så jag tror att vägen är avstängd minst veckan ut, säger Jimmy Olsson på plats från PEAB.

Ett körfält kan komma att öppnas igen på onsdagen, beroende på vädret, rapporterar VF. Under tiden sker omledning via väg E45, 954, 964.

Det är en lång sträcka som påverkats.
Det är en lång sträcka som påverkats. Foto: Lukas Magnusson

Artikeltaggar

BograngenMiljöPeabRansbyRegnSysslebäckTrafikTrafikverketVatten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.