Lundsbergs skola har fått ny rektor – igen.
Lars Jonsson blir den femte rektorn på fem år.
Lars Jonsson har ingen tidigare erfarenhet från den värmländska skolverksamheten.
Han kommer närmast från Kunskapsskolan i Västerås, där han varit rektor sedan 2013, och lämnar nu, med viss tvekan, det medger han, friskolekoncernen han varit med och byggt upp i över 20 år, som rektor och regionchef.
– Jag trivdes väldigt bra i Kunskapsskolan, och hade ett bra jobb. Men efter diskussioner i familjen, inte minst vad gäller pendlingen, kom vi fram till att det här är en bra möjlighet.
Lars Jonsson kommer att veckopendla mellan familjen i Enköping och internatskolan Lundsberg i Storfors.
– Barnen har flugit ut, så det gör det hela lite lättare.
Katapult
Första augusti tillträdde han som rektor på Lundsberg, och satte sig i en stol som varit lite av en katapult; fem rektorer på fem år.
– Jag vet att flera slutat de senaste åren. Det finns naturligtvis olika orsaker till det, men det är inget jag fördjupat mig i. Min målbild är långsiktig, och jag har fått ett bra intryck av styrelsen och medarbetarna.
Jag tror att det här kommer att passa mig, och jag hoppas att jag passar för Lundsberg
Hur är du som rektor?
– Jag är en ganska noggrann och analytisk rektor, som sätter upp mål, utvärderar och jobbar mycket med medarbetarna för att de ska trivas. Medarbetarna möter eleverna varje dag och mycket av arbetet med att skapa en trygg miljö och bra arbetsplats på skolan börjar med dem. Jag vill vara uthållig, och ha en bra verksamhet och struktur som medarbetarna känner sig trygga i så att vi kan ge bra undervisning och vara bra vuxenförebilder. Eleverna befinner sig i en tid i livet, då det är viktigt att det finns bra vuxna som förebilder.
”Glädjebetyg”
Lundsbergs skola har skakats av flera skandaler och tillbud genom åren, och Skolinspektionen har vid upprepade tillfällen riktat kritik mot verksamheten.
Så sent som i mars klandrades Lars Jonssons företrädare Ulrika Johansson för betygssättningen på gymnasiet.
I en matteklass hade 77 procent av eleverna på gymnasiet fått bättre betyg än vad resultaten på de nationella proven indikerade.
Skolinspektionen kritiserade rektorn, som också undervisat i matematik på gymnasiet, för att skolan inte på ett systematiskt sätt arbetade med frågan om likvärdighet i betygssättningen.
– Det här har satt eld i baken på oss, sa Peter Morfeldt, ordförande för Stiftelsen Lundsbergs skola, till NWT. Vi ska absolut inte ha några glädjebetyg på Lundsberg.
Arbetet med detta ligger nu på Lars Jonssons bord.
– Vi ska naturligtvis titta på det, säger han. Jag har inte hunnit sätta mig in i detaljerna, men det är viktigt att vi har likvärdiga och rättvisa betyg.
Att Ulrika Johansson slutade som rektor, hade det med Skolinspektionens kritik att göra?
– Nej, det hade det inte, säger Peter Morfeldt. Ulrika slutade på egen begäran. Hon är bosatt i Linköping, och tyckte att pendlingen blev för tidskrävande.
Mindre än ett halvår
Ulrika Johansson var rektor på Lundsberg i drygt ett år. Eddy Johansson, som var rektor före henne, höll inte ens ut i ett halvår.
– Vi har gemensamt kommit överens om att avsluta hans anställning, sa dåvarande styrelseordförande Johan von Schéele till NWT i maj 2020.
Uppgiftslämnare till NWT gjorde gällande att Eddy Johansson fick sparken, och att det fanns ett stort missnöje hos personalen efter en incident under coronapandemin.
Eddy Johansson ska ha öppnat skolan under brinnande pandemi, och meddelat personalen att Region Värmlands smittskyddsläkare gett klartecken för detta. Det skulle visa sig att smittskyddsläkaren tvärtom avrått från detta.
Sa upp sig
Eddy Johanssons företrädare Christer Carlsson höll ut på posten i drygt ett år. Han tillträdde i juni 2018, och i juli 2019 kom beskedet om hans avgång.
– Han har själv valt att säga upp sig, sa styrelseordförande Johan von Schéele till NWT. Vi gör en omstrukturering och i samband med det har Christer Carlsson valt att ställa sin plats till förfogande, säger Johan von Schéele.
Christer Carlson efterträdde Johan Harryson, som var rektor på Lundsberg i fyra år.
– När jag tog över som rektor på Lundsberg jobbade vi både dag och natt, bokstavligen, för att vända rätt ett skepp som hade kantrat. Det var väldigt tufft men också oerhört inspirerande, sa Johan Harryson till KT/Kuriren när han 2019 blev kommundirektör i Karlskoga.
Johan Harryson kom till skolan och tog över i svallvågorna från strykjärnsskandalen.
Under en nollningsritual den 24 augusti 2013 höll äldre elever fast yngre pojkar, och tryckte ett strykjärn mot deras kroppar. En 14-årig elev fördes till sjukhus med andra gradens brännskador. Skolinspektionen stängde Lundsberg.
Dåvarande rektor Staffan Hörnberg var på ripjakt, och gick inte att nå. När skolans styrelse fick tag på honom, och det visade sig att han gett sitt medgivande till nollning, om än inte med just strykjärn, fick han sparken med omedelbar verkan.
Fem rektorer på fem år. Ett halvdussin ordinarie och ytterligare några tillförordnade rektorer under en tioårsperiod. Varför har ni sådan omsättning på rektorer på Lundsberg?
– Det är ett krävande jobb att leda en verksamhet med 90 anställda, och driva både skola och internat, säger Peter Morfeldt. För det krävs en person med rätt erfarenhet, och det tror jag vi fått nu.
– Jag tror att det här kommer att passa mig, och jag hoppas att jag passar för Lundsberg, säger rektor Lars Jonsson.