Hoppa till huvudinnehållet

Lås in fångarna, det är höst!

Publicerad:
Fler celler behövs.
Fler celler behövs. Foto: Caisa Rasmussen / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

För att lösa problemen med platsbrist på svenska fängelser vill regeringen undersöka om det inte går att hyra fängelseplatser utomlands. Det är en bra idé, men måste ändå ses som en tillfällig lösning. Vi behöver snabbt bygga ut antalet platser i Sverige, och använda de vi har bättre.

Redan i dag är som sagt bristerna stora, och de kommer bara att öka kommande år när Tidöpartiernas skärpta kriminalpolitik slår igenom med full kraft. I våras varnade Kriminalvården för att det kommer att behövas upp till 16 nya anstalter och en fördubbling av kapaciteten i svenska fängelser om det skall gå att leva upp till Tidöavtalet. I dag har Sverige 4 300 fasta platser, plus 1 300 tillfälliga.

Nu visar interna dokument, som TV4 Nyheterna tagit del av, att det kommer att krävas betydligt fler platser än så. Istället kommer det att krävas 13 000 nya fängelseplatser, vilket tillsammans med dagens skulle ge uppemot 18 000 platser. Att jämföras med att stort fängelse i Sverige har i dag runt 400 intagna.

Dessa siffror säger om något hur eftersatt fängelser varit i Sverige under lång tid. Men när låga straff, regelmässigt förtida frigivningar och en presumtion mot fängelsestraff i lagstiftningen så ansåg politiken inte att det behövdes mer. Men nu när det kommer att ske en kraftig omläggning är problemet akut, och kommer att vara så under lång tid. Uppförsbacken är brant.

Man kan förstås göra det enkelt för sig, och som Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren föreslår, bromsa skärpningarna av kriminalpolitiken. Faktiskt ett anmärkningsvärt uttalande av en myndighetschef som är satt att genomföra regeringens politik. Anser han att han inte klarar av det bör han avgå, eller sparkas.

En tillfällig lösning som regeringen laborerar med är att hyra fängelseplatser utomlands, som bland annat Norge, Danmark och Belgien gjort med varierande framgång. I ett ensidigt reportage i SVT i söndags sågades dock det av en dansk forskare som menar att det inte löser något på sikt. Nej, om man låter bli att under tiden bygga ut den egna kapaciteten blir det ju så. Argumenten om att det skulle bryta mot mänskliga rättigheter är också fåniga. Det är av andra EU-länder vi skulle hyra av, inte Turkiet.

En annan sak som regeringen diskuterar är det som kallas förtätning, alltså att två fångar delar en cell. Detta sker redan i viss utsträckning, av nödtvång, men alla anstalter är inte riktigt anpassade för det. Å andra sidan skall ett fängelsestraff inte vara någon sinekur. Nya anstalter som uppförs måste i mycket högre utsträckning kunna ha tvåpersonsceller.

Dessutom är svenska fängelseplatser på tok för dyra. I många av våra grannländer kostar de bortåt hälften så mycket per dygn. Vi måste se vad det är de gör, eller inte gör, så att vi kan lära av dem om att minska kostnaderna. En sak som skulle kunna göra det billigare vore att låta privata aktörer bygga och driva fängelser. Ta lärdom av de länder som har privata fängelser.

För framför allt måste det byggas fler fängelser. I Värmland har Hagfors redan visat stort intresse för att en anstalt i kommunen. Skärpta straff och ökade strafflängder kommer under överskådlig tid att kräva betydligt fler platser. Det kan synas dyrt för Kriminalvården, men det blir ännu dyrare för samhället i stort om vi inte kan låsa in fler under längre tid.

Artikeltaggar

BelgienBrott, lag och rättDanmarkEUFängelseFrigivningKriminalvårdenMartin HolmgrenNorgePolitikSveriges regeringSVTTidöavtaletTV4