Hoppa till huvudinnehållet

Höga elpriser skapar rekordstort intresse för solceller – Värmland i topp

Publicerad:
Genrebild.
Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Allt fler personer runt om i landet har skaffat solceller efter en vinter med höga elpriser.

Intresset för solceller ökat allra mest i Värmlands län, det visar Vattenfalls Solindex 2023.

Rapporten, som nu genomförs för sjätte året i rad, visar bland annat hur mycket energi som hade kunnat producerats av solpaneler.

I Värmlands län hade 379 miljoner kWh solenergi kunnat produceras under förra året, vilket skulle räcka för att förse alla villor i Filipstad, Sunne, Säffle och Forshaga med energi för ett helt år.

I samband med rapporten har Vattenfall även genomfört en undersökning som visar att en majoritet av länsborna, hela 55 procent, har blivit mer intresserade av att installera solceller.

Siffran är den högsta i Sverige.

– Efterfrågan på solceller har länge varit stort, men förra hösten ökade intresset explosionsartat. Solceller är på lång sikt fördelaktigt för både klimat och privatekonomi och det är därför glädjande att se att intresset är fortsatt högt. Med dagens elpriser kan det dessutom innebära att den ekonomiska investeringen lönar sig fortare än tidigare, säger Lasse Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar också att mer än varannan värmlänning tror att deras val av elavtal har stor inverkan på klimatet.

– Att investera i solceller är ett bra exempel på hur ens elkonsumtion kan bli mer hållbar. Men även det elavtal man väljer kan ha stor inverkan på klimatet. Vi vill möjliggöra ett fossilfritt liv genom elektrifiering och ökad användning av förnybara energikällor. Vattenfalls el är både ursprungsmärkt, fossilfri och kommer från våra svenska vind-, vatten- och kärnkraftverk.

Artikeltaggar

ElEnergiFilipstadMiljöSäffleSifoSolcellerSolenergiVärmlands länVattenfall

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.