Hoppa till huvudinnehållet

Finska nationaleposet Kalevala på svenska

Publicerad:
Anna Fält ger en gripande föreställning av Kalevala.
Anna Fält ger en gripande föreställning av Kalevala.

Under onsdagskvällen 9 augusti framförs föreställningen ”Kalevala på svenska” på Finnskogscentrum utanför Torsby. Folkmusiksångerskan och musikpedagogen Anna Fält bjuder på både en underhållande och historiskt intressant timme om nationaleposet.

Kalevala är en sångbok med grund i en muntlig tradition som går tillbaka tusen år i Finland. Under onsdagen 9 augusti framträder Anna Fält på Finnskogscentrum i Lekvattnet utanför Torsby med föreställningen “Kalevala på svenska”.

Föreställningen är ett soloprojekt som började med att folkmusikern och sångerskan Anna Fält blev nyfiken på de två olika svenska översättningar som finns av nationaleposet. Hon utforskar här hur sångaren påverkas av olika språk och kommer att framföra sånger både på svenska och finska för att ge exempel.

Kalevala är ett finskt/karelskt nationalepos, en hjältedikt som består av 50 sånger. De enkla, repetitiva melodierna och den gamla formen av sånger ger ett spännande dynamisk sätt att berätta historier, både de långa episka hjältesagor såsom vaggvisor, besvärjelser och de om hur man skapade världens första ”kantele”, det finska nationalinstrumentet.

Under föreställningen, som börjar klockan 18, berättar Anna Fält även hur det gick till när man bestämde sig för att samla folksångerna till en helhet, nationaleposet.

Artikeltaggar

FinlandFolkmusikFöreställningarLekvattnetMusikSångTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.