Hoppa till huvudinnehållet

Ny duo tar Inger och Lasse Sandbergs arv vidare: ”Mysigt, men inte mjäkigt”

Publicerad:
Nu kommer två nya böcker om spöksyskonen Laban och Labolina. Hanna Strömberg har gjort illustrationerna och balanserat de välkända figurernas historia och sin egen stil.
Nu kommer två nya böcker om spöksyskonen Laban och Labolina. Hanna Strömberg har gjort illustrationerna och balanserat de välkända figurernas historia och sin egen stil. Foto: Hanna Strömberg

Författarparet Inger och Lasse Sandberg finns inte mer, men deras älskade barnboksfigurer lever vidare.

Nu kommer helt nya böcker om Lilla spöket Laban.

– Det var en stor ära och också ett stort ansvar, säger Cecilia Bross, som nu kan titulera sig spökskrivare.

Inger Sandberg gick bort i maj, 92 år gammal. Hennes make och medskapare Lasse Sandberg avled redan 2008.

Kulturskatten som det fantasifulla Karlstadsparet lämnar efter sig är dock i högsta grad levande. Förlaget fortsätter att ge ut bokäventyr som de skapade under sin långa gärning och nu kommer dessutom två helt nya böcker, där en ny duo står för text och bild – i Sandbergs anda.

Hanna Strömberg har gjort bilderna och Cecilia Bross texten till två böcker om spöksyskonen Laban och Labolina.

”Mådde bra av att rita dem”

– Det har varit jätteroligt. När man ritar fokuserar man ganska hårt och blir uppslukad och man blir glad av att fokusera på dem. Jag mådde bra av att rita dem! säger Hanna Strömberg.

”Jag gick konsthögskola och höll på med skulpturer och målningar men kände hela tiden ”vad gör jag det här för, jag ska ju rita gubbar”, säger Hanna Strömberg. Efter jobb som grafisk formgivare och översättare har hon nu landat i serietecknandet och illustrationerna.
”Jag gick konsthögskola och höll på med skulpturer och målningar men kände hela tiden ”vad gör jag det här för, jag ska ju rita gubbar”, säger Hanna Strömberg. Efter jobb som grafisk formgivare och översättare har hon nu landat i serietecknandet och illustrationerna. Foto: David Möller

– Det är lite speciellt, men det var otroligt roligt. Det var en stor ära och också ett stort ansvar att förvalta det som Inger och Lasse Sandberg skapat. De är ju så älskade, Inger och Lasse Sandbergs figurer, och av alla generationer: barn som växer upp, medelålders och äldre. De har ju funnits med sen 50-talet, säger Cecilia Bross.

”Jättemysiga figurer”

Hanna Strömberg är illustratör och serietecknare, bor i Malmö och är född 1974. Hon kom inte i kontakt med Laban och Labolina-böckerna som liten, men trivs gott i den Sandbergska världen hon nu tagit stora kliv in i.

– Jag hade ingen relation till dem, men det är ju jättemysiga figurer. Jag blev väldigt förtjust i Labolina. Hon är en jätterolig figur, säger hon.

Cecilia Bross är förskollärare, litteraturvetare och nu också författare. Böckerna om Laban och Labolina är hennes debutböcker.
Cecilia Bross är förskollärare, litteraturvetare och nu också författare. Böckerna om Laban och Labolina är hennes debutböcker. Foto: Albin Händig

Cecilia Bross är förskollärare, bor i Stockholm och är född 1976. Hon hade en starkare relation med spöksyskonen:

– Först läste jag dem själv som barn. Jag älskade Lilla Anna och Tummen också. Sen får man uppleva dem igen, när man får barn själv.

Actionfylld lillasyster

Inför arbetet med de nya böckerna läste hon Laban och Labolina på nytt. Då (åter-)upptäckte hon Lasse Sandbergs bilder och såg verkligen hans konstnärskap, men charmades också av huvudpersonerna.

– De är underbara! Laban som är lite försiktigare och Labolina som hörs och syns. Det är runt Labolina som all action vävs, konstaterar hon.

Hur kommer det sig tror ni att paret Sandbergs verk levt så länge?

– Det är mysig stämning, men inte mjäkigt, det är roligt och så är det fint ritat, säger Hanna Strömberg.

Cecilia Bross sammanfattar storheten så här:

– Hur man gör lärande lekfullt, det är alltid humor och inkännande, och hur man hittar det spännande i vardagen. Det är ofta pedagogiskt, men det är inte i förgrunden, utan det roliga och lustfyllda.

Van spöktecknare

Uppdraget att nytolka ett kulturarv i form av några av de allra mest klassiska barnboksfigurerna gav inte stora skälvan.

– Jag har spökritat Alfons Åberg för samma förlag tidigare, säger Hanna Strömberg.

Nu blev hon spöktecknare i dubbel mening och hon har hållit sig trogen originalen, samtidigt som hon uppdaterat spökfigurerna, en balansgång hon gillade att ge sig ut på.

Hanna Strömberg har gett spökfigurerna tydligare linjer och mer detaljerade händer; istället för streck som fingrar har spökena nu Mumin-inspirerade tassar.
Hanna Strömberg har gett spökfigurerna tydligare linjer och mer detaljerade händer; istället för streck som fingrar har spökena nu Mumin-inspirerade tassar. Foto: Hanna Strömberg

– Det är ju asroligt! Det var jätteroligt att få friheten att rita dem som jag känner för att rita dem. Samtidigt har jag försökt att vara pietetsfull.

– Det är en hommage till det som de skapat. Och Laban och Labolina kan ju inte göra vad som helst. Det måste stämma överens med dem och hur världen kring slottet Gomorronsol ser ut, säger Cecilia Bross om att nytolka paret Sandberg.

Mumin-tassar

De har haft kontakt med både förlaget och familjen Sandberg, som äger rättigheterna till figurerna.

– Det var både de och min redaktör som bollade tankarna med mig i våras och jag fick bra input, säger Hanna Strömberg.

Mer spöken i höst

Hanna Strömberg gör också en egen serie, Gökboet, som går i flera tidningar. Växelbruket mellan serier och bokillustrationer fungerar bra:

– Det är väldigt givande att rita på olika sätt.

Två nya böcker om Lilla Spöket Laban har just kommit ut, i vad som ska bli en helt ny serie med pedagogiska böcker för barn i förskoleåldern. Förlag: Rabèn och Sjögren.
Två nya böcker om Lilla Spöket Laban har just kommit ut, i vad som ska bli en helt ny serie med pedagogiska böcker för barn i förskoleåldern. Förlag: Rabèn och Sjögren.

I höst återvänder Cecilia Bross och Hanna Strömberg till den värmländska kulturskatten. Då ska de fortsätta med två nya böcker med de båda spökbarnen som huvudpersoner.

Vad de nya böckerna ska handla om får Hanna se när Cecilias manus landar på hennes bord.

– Det blir som en överraskning för mig i höst.

FAKTA

Nya böckerna om Lilla spöket Laban

”Laban och Labolina jämför saker” och ”Laban och Labolina upptäcker motsatser” är de två första böckerna i en bokserie, som riktar sig till två- till fyraåringar.

”Böckerna har ett pedagogiskt upplägg som knyter an till förskolans läroplan, samtidigt som de är roliga att läsa tillsammans”, lovar bokförlaget Rabén & Sjögren.

Cecilia Bross, född 1976, är utbildad förskollärare och litteraturvetare. Hon bor i Stockholm.

Hanna Strömberg, född 1974, är illustratör och serietecknare. Sin utbildning har hon från Kunsthøgskolen i Bergen och École Régionale des Beaux Arts de Nantes. Hon bor i Malmö.

Inger Sandberg död – lämnar efter sig en kulturskatt

Artikeltaggar

BarnBöckerInger SandbergKarlstadLilla spöket LabanLitteraturNöje/KulturRabén & Sjögren

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.