Hoppa till huvudinnehållet

Styrkeledaren om natten och beredskapen: ”Att stoppa inflödet är största kruxet”

Publicerad:
Styrkeledare Peter Berggren.
Styrkeledare Peter Berggren. Foto: Magnus Carlsson

Natten bjöd på både åska och regn över Kristinehamns kommun. SMHI hade gått ut med röda varningar, men trots det så var läget lugnt både under söndagskvällen och natten mot måndag för räddningstjänsten i Kristinehamn.

– Det har varit lugnt, vi har inte varit ute på något larm, säger Peter Berggren, styrkeledare.

Han förklarar att inga extra åtgärder vidtagits sedan förra skyfallet som också drabbade själva stationen i Kristinehamn med en översvämmad källare.

– Under förra skyfallet så fick vi hjälp av Karlskoga. Vi sitter rätt lugnt eftersom vi inte vet vart vattnet kommer, säger han och syftar på att ovädret ändrar kurs och prognosen förändras.

– De har ju dragit ner lite på nederbörden och vi har den beredskapen vi har. Vi kan få hit lite grejer om det behövs och kommunen har också köpt in en stor pump så de kan hjälpa till.

Räddningstjänsten i Kristinehamn har flera pumpar själva. För att nämna några så finns det en på varje bil samt fem pumpar och en vattendammsugare. Men om det kommer massor av vatten så är problemet oftast inte brist på pumpar, utan inflödet av vatten.

– Jag är inte bekymrad över pumpandet. Att stoppa inflödet är det största kruxet. Det är inte så lätt att stoppa ett tryck från en golvbrunn. Man kan försöka stoppa med handdukar men det brukar åka upp för trycket är för kraftigt, säger Peter Berggren.

Eftersom inflödet ofta blir fördröjt med regn så är det svårt att veta när vattnet kan komma. Under måndagen visar SMHI:s prognos sex millimeters nederbörd, men under tisdagen spås det komma runt 29 millimeter.

Peter Berggren säger att de inte kallar in någon extra personal utan väntar och ser hur vädret utvecklar sig. Men han vill ge kristinehamnarna ett tips:

– Om jag hade ett hus med källare så skulle jag ta upp saker från golvet.

Brandbilarna är utrustade med pumpar.
Brandbilarna är utrustade med pumpar. Foto: Ida Oscarsson

Det råder följer de själva på stationen.

– Vi har försökt plocka upp det som är på golvet. Det blev inga jätteskador efter förra översvämningen.

Det finns dock en liten risk att det sker igen. Anledningen till förra översvämningen var enligt Berggren en backventil som var trasig.

– Kommunen äger lokalen och de har beställt en ny, säger han.

Tills dess har de försökt ordna det tillfälligt för att förhindra ytterligare inflöden av vatten.

– Han som jobbade i natt var ner och kollade flera gånger så det inte kom in något vatten, säger Peter Berggren.

Artikeltaggar

KarlskogaKristinehamnKristinehamns kommunNederbördÖversvämningarRegnSMHIVäderVatten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.