Hoppa till huvudinnehållet

Industritomterna nästan slut – bråttom att bygga ut Eriksberg

Publicerad:
Intresset för att etablera verksamhet på Västra Eriksberg norr om Bergviks köpcenter är mycket stort. Planen är att den första tävlingen om tomterna ska genomföras i höst.
Intresset för att etablera verksamhet på Västra Eriksberg norr om Bergviks köpcenter är mycket stort. Planen är att den första tävlingen om tomterna ska genomföras i höst. Foto: Mikael Lindblom

För 1,5 år sen antog stadsbyggnadsnämnden detaljplanen för det nya stora industriområdet Västra Eriksberg norr om Bergvik.

Men trots brist på verksamhetsmark har kommunen ännu inte byggt ut gatorna där.

– Det sker nästa år. I höst planerar vi genomföra den första tomttävlingen.

Beskedet kommer från Anders Tallgren (S), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

I december 2021 klubbade nämnden den nya detaljplanen för Västra Eriksberg som blir Karlstads nya stora industri- och verksamhetsområde. Ytan är hela 30 hektar eller ungefär lika stort som Gräsdalen och här kan alla typer av verksamheter förutom handel etablera sig.

Intresset för att göra det är mycket stort. En mängd företag har kontaktat Karlstads kommun från många olika branscher och berättat att man vill till Västra Eriksberg. Men startsträckan för området har varit lång med ett antal års detaljplanearbete.

Just nu bebyggs de sista tomterna på Bråtebäcken i Alster. Därför blir det allt mer bråttom för Karlstads kommun att färdigställa Västra Eriksberg.
Just nu bebyggs de sista tomterna på Bråtebäcken i Alster. Därför blir det allt mer bråttom för Karlstads kommun att färdigställa Västra Eriksberg. Foto: Christer Wik

Och nu har alltså ytterligare 1,5 år gått sedan planen antogs samtidigt som de sista tomterna på Bråtebäcken i Alster håller på att exploateras. Bland annat bygger verkstadsföretaget CWM Carlstad nya produktionslokaler och kontor och samtidigt uppför bildelsspecialisten Jspec nytt lager och butik.

”Oerhört viktigt”

Det gör att det börjar bli rejält bråttom för kommunen att sätta spaden i marken på Västra Eriksberg för att kunna erbjuda tomtmark för etableringar i Karlstad.

– Det är förstås oerhört viktigt att vi kan göra det. Det är helt avgörande för att Karlstad ska kunna växa och att det kan skapas fler jobb här. Och då är det väldigt glädjande att intresset är så stort för området.

– En anledning till att det har dragit ut lite på tiden för Västra Eriksberg är att det har pågått en diskussion om vi ska tillåta friköp eller tomträtt. Beslutet blev att vi kommer att ge möjlighet för båda varianterna, säger Anders Tallgren.

Det är flera orsaker till att utbyggnaden av Västra Eriksberg har dragit på tiden enligt kommunalrådet Anders Tallgren (S).  En är att det har pågått en diskussion om vi ska tillåta friköp eller tomträtt. Beslutet blev att vi kommer att ge möjlighet för båda varianterna”, säger han.
Det är flera orsaker till att utbyggnaden av Västra Eriksberg har dragit på tiden enligt kommunalrådet Anders Tallgren (S). En är att det har pågått en diskussion om vi ska tillåta friköp eller tomträtt. Beslutet blev att vi kommer att ge möjlighet för båda varianterna”, säger han. Foto: Joachim Lagercrantz

I den exploateringsbudget för de nästa tre åren som nyligen antogs har kommunen avsatt 10 miljoner kronor för att kunna inleda utbyggnaden av gator och VA på området, något som ska ske under 2024.

Flera tävlingar

Men ett första steg i utbyggnadsprocessen är tänkt att genomföras inom kort.

– Ja, det handlar om den första markanvisningstävlingen, alltså en tävling om några av tomterna på området. Vi kommer över tid att arrangera flera sådana på Västra Eriksberg.

– När det gäller tomterna ut mot E18 vill vi ha dit ”rätt” aktörer, alltså företag som vi tycker passar i ett sådant skyltläge. Samtidigt är det viktigt att det inte blir en för hård styrning från vår sida, säger Anders Tallgren.

Så här ser det nya verksamhetsområdet Västra Eriksberg ut. Det får ett antal gator som börjar byggas 2024.
Så här ser det nya verksamhetsområdet Västra Eriksberg ut. Det får ett antal gator som börjar byggas 2024. Foto: Skiss: Karlstads kommun

Hur ser du på att tomterna på Bråtebäcken håller på att ta slut, det senast etablerade industriområdet i stan och att det fortfarande kommer att ta tid innan det finns byggbara tomter på Västra Eriksberg?

– Vi är medvetna om att det är så och jobbar för att hitta förtätningsytor på Örsholmen, Ilanda och i Gräsdalen. Samtidigt planerar vi för ny verksamhetsmark vid Karlstads flygplats. Den planen ska ut på granskning i december.

Kommunen har tidigare planerat för att även bygga ut den östra delen av Eriksberg till ett industriområde, även det cirka 30 hektar.

– Men det är ett lite känsligare område med mer jordbruksmark och då är det svårare att få tillstånd att exploatera, säger Anders Tallgren.

Utreder utbyggnad av E18 vid Bergvik – flaskhals kan breddasJätteintresse för att etablera sig på Västra Eriksberg nära BergvikKarlstadpartiet vill se bostäder på Eriksberg: ”Otroligt attraktiv mark”Planen antagen för Karlstads nya stora industriområdeDetaljplan för Karlstads nya industriområde på granskning

Artikeltaggar

Anders TallgrenBostad och byggenBråtebäckenDetaljplanerEriksbergKarlstadSocialdemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.