Hoppa till huvudinnehållet

”Kan läsa Lagerlöfs legender och lyssna på Greta Thunbergs varningar, samtidigt”

Publicerad:
Bengt Berg tog emot Selma Lagerlöfs litteraturpris vid en ceremoni i Sunne på lördagen.
Bengt Berg tog emot Selma Lagerlöfs litteraturpris vid en ceremoni i Sunne på lördagen. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Författaren Bengt Berg är 2023 års mottagare av Selma Lagerlöfs litteraturpris.

Här är tacktalet han höll, när han på lördagen tog emot priset vid en ceremoni i Frykensalen på Sunne bibliotek.

Kära Selma!

”Det högsta är att skåda Gud, det näst högsta är att stå på Tossebergsklätten och se ut över denna värld”, skriver Göran Tunström i romanen Tjuven. Det får bli utgångspunkten för detta mitt tacktal.

Som bekant har vi bara två naturligt fungerande väderstreck i Värmland: Nord/Syd. Det var ju inlandsisen som skulpterade fram de glittrande vattnens land och vattnet kom att betyda så mycket för den värmländska brukskulturen, för såväl skogarnas, smedjornas som salongernas folk.

Selma Lagerlöf, du hade ett särskilt förhållande till skogen och du skrev att ”det går en gräns mellan synligt och osynligt, mellan verkligt och overkligt.” Det finns en spänning mellan det vilda och dunkla i den nordvärmländska skogen och det kultiverade landskapet utmed Lövens långa sjö. Det är inte för inte som Torsby döptes till Björnidet i Berlingsagan.

Utdelningen följdes av en stor publik i Frykensalen i Sunne och utgjorde en av Kulturveckans höjdpunkter.
Utdelningen följdes av en stor publik i Frykensalen i Sunne och utgjorde en av Kulturveckans höjdpunkter. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Från Skogsmörkret i norr till Fryksdalsljuset i söder kommer också Gösta Berling dragande för att – precis som du själv – ”sätta världen i rörelse”.

Det är inte bara skimmer i molnen och glitter i sjön i vårt vackra Värmeland. Naturen ruvar på enorma krafter. När vårfloden kommer till vattenfallet vid Ekeby förvandlas Björksjöälven till ett rasande, rytande, brusande, väsande vidunder och får smått revolutionsromantiska dimensioner när vågorna ”rusiga av vårluft, yra av den nyvunna friheten gå till storms mot den gamla stendammen.”

Lika tidlös som ständigt aktuell var du, Selma Lagerlöf, före din tid när du tilldelades Nobelpriset ett drygt decennium innan du fick rätten att rösta i ett riksdagsval. Det tidlösa och det som angår oss idag dyker upp i bok efter bok. Som när hon låter Akka från Kebnekaise läxa upp Nils Holgersson:

Selma Lagerlöf (1858-1940).
Selma Lagerlöf (1858-1940). Foto: TT Nyhetsbyrån

Om du har lärt dig något gott hos oss, Tummetott, så kanske du inte tycker att människorna bör vara ensamma på jorden.

Tänk på att ni har ett stort land och att ni borde ha råd att lämna några grunda sjöar och sumpiga mossar och några öde fjäll och avlägsna skogar åt oss fattiga djur, där vi finge vara i fred!

I all min tid har jag varit jagad och förföljd. Det vore gott att veta att det funnes en fristad också för sådana som jag.

Ingen är illegal!

I slutet på Gösta Berlings saga berättar du om fantasins jättebin som ska ta sig in i verklighetens kupa. Det är en inspirerande utmaning för oss läsare och pekar på litteraturens stora uppgift – att göra det osynliga synligt, det omöjliga möjligt.

Men hur kan vi – sena tiders barn – klara av att hantera vår tids utmaningar när bina är ersatta av drönare, när migrantbåtarna lämnas vind för våg på Medelhavet och klimatförnekarna utgör regeringsunderlaget i vår riksdag? Vad gör vi nu när kuporna krymper och eländet växer?

”Vi kan läsa Selma Lagerlöfs legender och lyssna på <strong id="strong-45d7e2860edd02cc93eabb41a9075570">Greta Thunbergs</strong> varningar, samtidigt. Vi kan ta till oss både sagans vidunderliga kraft och vetenskapens nödvändighet”, säger Bengt Berg i sitt tacktal.
”Vi kan läsa Selma Lagerlöfs legender och lyssna på Greta Thunbergs varningar, samtidigt. Vi kan ta till oss både sagans vidunderliga kraft och vetenskapens nödvändighet”, säger Bengt Berg i sitt tacktal. Foto: Andreas Hillergren/TT

Jo! Vi kan läsa Selma Lagerlöfs legender och lyssna på Greta Thunbergs varningar, samtidigt. Vi kan ta till oss både sagans vidunderliga kraft och vetenskapens nödvändighet.

Tillsammans har vi makt att upphäva vanmakten – och makten!

Av någon märklig anledning kommer jag att tänka på farfars lilla jordgubbsland där vid Storhultstôga i Västanvik. Jag minns de silverglänsande aluminiumvimplarna som fladdrar i vinden för att hålla skatorna borta. Och jag minns den slitna ovalen från hans snusdosa mot blåbyxan när han står högt uppe i en stege lutad mot tegelfasaden på Fryksände kyrka, som han var med och renoverade. Han, Oskar Berg, arbetade med händernas tysta språk. Ett språk som också behövs.

Bengt Berg i Selma Lagerlöfs arbetsrum.
Bengt Berg i Selma Lagerlöfs arbetsrum. Foto: Lena Richardson

Kära Selma, på något vis är det också den tystnaden som jag bär med mig och den får samsas med glädjen över att tilldelas det litterära pris som bär ditt namn.

Så till slut en dikt om längtan, de 51 orden har jag lånat av dig:

Ett rum, så vitt att man kan fylla det

med allt rött i världen.

Ugglans duns mot barnkammarväggen,

ett dovt eko ur löjtnantshjärtat.

Skall jag tala om för dig

hur luften smakar under träden?

En tjugofem mil lång längtan;

vilken färg har den?

Den är blå som blänket

under sångsvanens vinge.

Bengt Berg

Sunne 5 augusti 2023

Artikeltaggar

Bengt BergFörfattareGöran TunströmGreta ThunbergLitteraturNils HolgerssonNöje/KulturSelma LagerlöfSkogSunneVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.