Hoppa till huvudinnehållet

Fartfylld helg på Örsholmen: ”Kan slå världsrekord här”

Publicerad:
Sandra Gustafsson stod för ett magiskt åk.
Sandra Gustafsson stod för ett magiskt åk. Foto: Eva Häggdahl

Sola cup lockade många vattenskidåkare – inte bara elitåkare.

Allt från nioåringar till 70-åringar har kört på Örsholmstjärn under helgen.

Karlstad Vattenskidklubb, som ofta anordnar tävlingar på hemmaplan, inledde Sola cup under fredagen.

– Sola cup började arrangeras i slutet av 60-talet, men det har inte gått varje år. Det har varit lite uppehåll och tävlingen har hetat lite annat, säger Erik.

Erik Lithner är ordförande i Karlstad Vattenskidklubb.
Erik Lithner är ordförande i Karlstad Vattenskidklubb. Foto: Eva Häggdahl

Den lilla tjärnen ger stora möjligheter till framgång och klubben ser positivt på att återigen kunna kalla sig arrangörer av Sola cup.

– Det är jättekul, vi har kanske en av Sveriges bästa arenor åkmässigt, folk älskar det här och vi är ganska bra på att arrangera tävlingar så det flyter på bra också. Det blir bra arrangemang och det är en arena man kan sätta rekord på. Du skulle kunna sätta världsrekord här, säger han.

Syskonens kärlek till sporten

Till tävlingshelgen har 80 personer anmälts. Syskonen Nils och Irma är två tävlande för Karlstad, de båda har hållit på med sporten i drygt två år.

– Det är min pappas morbror som tävlat ett tag, vi var här och tittade och då tyckte jag det såg kul ut så vi åkte och köpte ett par vattenskidor, säger Nils om varför han och hans syster började med sporten.

Storasyster Irma med lillebror Nils.
Storasyster Irma med lillebror Nils. Foto: Eva Häggdahl

Syskonen, som tävlar mot varandra, tycker om Sola cup.

– Det är väldigt roligt, det är spännande, säger Irma som tränar vattenskidor varje dag.

Värmlands alla unga deltagare under helgen.
Värmlands alla unga deltagare under helgen. Foto: Eva Häggdahl

Resenärer och andra tävlande har enbart haft gott att säga om cupen och det lilla klubbstället vid tjärnen.

Karlstadklubben, som satsat mycket på ungdomar, vilket syntes i helgens anmälningslistor, ser positivt på framtiden.

– Det går jättebra, efter pandemin har vi kört full gas. Vi blev ju inte så drabbade av corona eftersom det är en utomhussport, men mycket stängdes ned och restriktioner gällde ju även oss. Men utomhus har gjort det lite förskonat.

– Vi har fått in många nya eldsjälar och det har skett ett generationsskifte där tidigare folk som åkt och fått barn har fått hit dem för att åka skidor. De i sin tur tar med sig sina polare. Vi har 20-talet hyfsat nya ungdomar, vi räknar med att det blir en bred acceleration.

Det är många frivilliga som ställer upp vid sidan av för att få Sola cup att gå runt. Max är med i ”plockbåten” som hjälper de åkare som ramlat i.
Det är många frivilliga som ställer upp vid sidan av för att få Sola cup att gå runt. Max är med i ”plockbåten” som hjälper de åkare som ramlat i. Foto: Eva Häggdahl

Artikeltaggar

CoronavirusetKarlstadÖrsholmenSportSyskonVärmlands länVattenskidor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.