Hoppa till huvudinnehållet

Lycklig publik: ”Roligast när han trollade av sig kalsongerna”

Publicerad:
Viveca Egeus trivdes lika bra i publiken som på scenen när hon fick assistera Tobbe Trollkarl med ett av många tokroliga nummer.
Viveca Egeus trivdes lika bra i publiken som på scenen när hon fick assistera Tobbe Trollkarl med ett av många tokroliga nummer. Foto: Joakim Magnusson

Barnen hoppade, de vuxna dansade och sjöng med låtsasläppar och många skrattade så att de grät.

Ungefär så kan man väl beskriva en magisk lördagseftermiddag i Östermalmsparken i Kristinehamn.

– Det här är från början ett pandemikoncept som har blivit oerhört väl mottaget, säger Tobbe ”Tobbe Trollkarl” Blom, ansvarig för den uppsluppna stämningen.

Ja, det hela började under våren 2020 när många inom underhållningsbranschen hade lätt att hålla sig för skratt. Med pandemirestriktioner och stränga allmänna råd om avhållsamhet från nästan allt som är roligt gällde det för alla turnerande underhållare att tänka utanför magilådan.

Osynlighetsmantel är köpt på Wish, berättar Tobbe Trollkarl.
Osynlighetsmantel är köpt på Wish, berättar Tobbe Trollkarl. Foto: Joakim Magnusson

Och det var just vad den folkkäre trollkarlen Tobbe Blom, mera känd som Tobbe Trollkarl, gjorde.

– Plötsligt skulle man bara vara utomhus och man fick bara vara 50 pers. Så då gjorde vi en sådan föreställning. Nu är det fjärde sommaren som vi är ute och turnerar på det här sättet, berättar han.

Tobbe Trollkarl gör entré. En man i publiken får äran att ansvara för rökmaskinen.
Tobbe Trollkarl gör entré. En man i publiken får äran att ansvara för rökmaskinen. Foto: Joakim Magnusson

Redan innan Tobbe Trollkarl börjar hala ”compact living-kaniner” ur hatten och dra på sig osynlighetsmantlar à la Harry Potter är stämningen oerhört hög på gräsplätten i Östermalmsparken där Tobbe Blom och hans enmanscrew slagit upp tältet. Många vill komma fram och hälsa och ta selfies.

– För att utöka det hela har vi lagt till en skattjakt som man kan gå innan föreställningen.

Tobbe Trollkarl, gamlingen, och Milian Trollkarl, framtiden, i samarbete.
Tobbe Trollkarl, gamlingen, och Milian Trollkarl, framtiden, i samarbete. Foto: Joakim Magnusson

Hemlighetsmakeriet innan föreställningen var stort. Inte ens turistbyrån hade en aning om var någonstans Tobbe Trollkarl skulle dyka upp som gubben i lådan. De som hade köpt biljetter fick dock en hemlig länk med koordinater och information skickade till sig ett dygn innan föreställningen skulle börja. Allt för att spä på exklusiviteten.

– Ja, och det kan ju vara lite svårare att sälja biljetter när folk inte riktigt vet vad de får. Men det blir ett extra spänningsmoment också. Här får de skattjakt, show och trolleriskola i ett, säger Tobbe Trollkarl nöjt.

Ingrid Öhberg får en high five som tack för hjälpen. Alla i publiken undrade: hur kunde apelsinen bli en banan?
Ingrid Öhberg får en high five som tack för hjälpen. Alla i publiken undrade: hur kunde apelsinen bli en banan? Foto: Joakim Magnusson

Det blev en fullspäckad timme med dans, magi och galna upptåg. Naturligtvis var Tobbe Trollkarl noga med att engagera publiken i föreställningen. Gärna lätt ovilliga föräldrar. Men även dansanta mor- och farföräldrar var välkomna på scenen. En av dem var Viveca Egeus.

– Jag såg honom med ett annat barnbarn för tio år sedan och skrattade så att jag grät, säger hon.

Viveca Egeus visade sig vara en hejare på trolleri.
Viveca Egeus visade sig vara en hejare på trolleri. Foto: Joakim Magnusson

12-årige Milian Skoglund från Storfors fick äran att kliva in i rollen som Milian Trollkarl och 9-åriga Ingrid Öhberg engagerades i ett publikfriande trolleritrick där en apelsin på ett mystiskt sätt förvandlades till en banan.

Hennes favoritinslag var dock extranumret där de magiska ringarna fastnade på helt fel ställe.

– Det roligaste var när han trollade av sig kalsongerna och när den där pojken (Milian Trollkarl) sa att Tobbe börjar bli gammal, säger Ingrid med ett leende.

Charlie och Colin från Väse med varsin trollerilåda.
Charlie och Colin från Väse med varsin trollerilåda. Foto: Joakim Magnusson

Efter föreställningen ringlade selfiekön lång. Många, som Charlie, Clara och Colin Wallgren från Väse, passade också på att köpa Tobbe Trollkarls egen trollerilåda. Men sugrörstricket som Tobbe visade kunde de redan:

– För det har vi sett på SVT Play!

Artikeltaggar

FöreställningarHarry PotterKristinehamnNöje/KulturShowerStorforsSVT PlayTobbe TrollkarlTrolleriVäse

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.