Hoppa till huvudinnehållet

Hade illegal tobaksfabrik hemma – kvinna frias: ”Han som bestämmer”

Publicerad:
Maskin för blandning av vattenpipstobak.
Maskin för blandning av vattenpipstobak. Foto: Tullverket

Den illegala tobaksfabriken upptäcktes hemma hos kvinnan – vars butikslokal också har använts för olaglig verksamhet.

Men kvinnan kan ha befunnit sig i en svår familjesituation. Nu har hon friats av tingsrätten.

Två män och en kvinna åtalades efter att tullen slagit till mot en illegal tobaksfabrik i fastighet i Åmotfors.

Vid tillslaget i mitten av mars fick tullen syn på tre män som flyttade kartonger från huset till en bil. I bilen hittades nästan 200 kilo färdigpackad vattenpipstobak.

Illegal tobaksfabrik avslöjad i Värmland: ”Tog de misstänkta på bar gärning”

Ytterligare tobak hittades efter att man fattat beslut om husrannsakan. Totalt rörde det sig om mer än 800 kilo.

– Vi har slagit ut en illegal fabrik som tillverkat stora mängder vattenpipstobak. Det här är en form av organiserad brottslighet som omsätter stora pengar. De skatter som de misstänkta undanhållit uppgår till över två miljoner kronor, enbart för den beslagtagna tobaken, har Fredrik Leijerholt, enhetschef på Tullverkets kriminalavdelning, tidigare sagt i ett pressmeddelande.

I huset hittades även sådant som används för tillverkning av vattenpipstobak.

Kvinnan som bor i huset tillsammans med sin man hade tillgång till en butikslokal, där affärsverksamheten stängts. Även där fanns bland annat förpackningsmaterial och en mindre mängd tobak.

”Mannen bestämmer”

Kvinnan har nekat till att ha haft med tobaken att göra.

Hon har känt till att mannen hanterat vattenpipstobak, men hävdar att verksamheten pågått i källaren och i andra utrymmen som hon inte haft tillgång till.

”Hon kunde inte säga till honom vad han fick göra i huset eftersom det är han som man som bestämmer”, berättar kvinnan enligt domen från Värmlands tingsrätt.

Nyckeln till hennes butikslokal har bytts ut och hon har inte varit där sedan butiken stängde.

Om kvinnans uppgifter stämmer, kan det enligt tingsrätten ifrågasättas hur mycket som kan krävas av henne för att undgå straffansvar.

Därför frias kvinnan

”Det går inte att komma ifrån att hon kan ha befunnit sig i en mycket svår situation där familjens framtid kan ha stått på spel”, skriver tingsrätten.

Bevisningen är inte tillräcklig mot kvinnan och det framstår, enligt rätten, som ”lika möjligt att hon endast fått finna sig i situationen”.

Hon frias därför från åtalet.

Åklagaren har överklagat till hovrätten och menar att kvinnan borde dömas för antingen grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor eller för medhjälp till samma brott.

Kvinnan ”har alltså inte bara haft kännedom om den här tobakstillverkningen som pågått i hennes hem, utan hon har låtit den pågå där”. Hon ”har uppgett att hon inte gillat det – men hon har heller inte gjort något åt det”, skriver åklagaren.

Mannen döms däremot till fängelse i ett år och sex månader.

Efterhandskonstruktion

Han hävdar att tobaken visserligen funnits i hans hus, men att allt han gjort skett under allvarliga hot riktade mot honom och hans familj. Tingsrätten bedömer att detta är en efterhandskonstruktion och dömer honom för grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor.

Samtidigt döms han för att inte ha haft tillräcklig koll på sin hund då den bet en förbipasserande kvinna.

Mannen i vars bil tobaken legat döms mot sitt nekande till fem månaders fängelse. I domen ingår även att mannen förvarat röktobak på annan ort. Även han har överklagat domen och vill bli frikänd.

Ytterligare en person misstänks ha varit inblandad i hanteringen av tobaken, men som enligt åklagare och utredare på Ekobrottsmyndigheten inte gått att få tag på.

Artikeltaggar

ÅklagareÅmotforsÅtalBrott, lag och rättEkobrottsmyndighetenFängelseTobakTullverketVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.