Hoppa till huvudinnehållet

Vi måste eliminera alla kärnvapen

Publicerad:
För 78 år sedan bröt en dödlig farsot ut när staden Hiroshima förintades av bomben som omedelbart dödade 78 000 människor och följande månader ytterligare 60 000, skriver Vendela Englund.
För 78 år sedan bröt en dödlig farsot ut när staden Hiroshima förintades av bomben som omedelbart dödade 78 000 människor och följande månader ytterligare 60 000, skriver Vendela Englund. Foto: AP arkiv

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Kärnvapen är därför ett globalt självmordsvapen, som hotar oss alla var de än används. Vi måste utrota dem innan de utrotar oss, skriver Vendela Englund.

Nyss hade storfilmen Oppenheimer premiär. Insikten om det akuta existentiella hot som är frukten av Manhattanprojektet kan vara överväldigande men vi behöver inse vad det innebär och samarbeta för att befria oss från det hot som vi och vår planet står inför.

Filmens skapare Christopher Nolan vill med sitt verk få oss att se och prata om det akuta, överhängande hot som dagens kärnvapen utgör mot oss alla och allt vi håller kärt. Filmen drabbar publiken med insikten att kärnvapen frisätter krafter som vi står helt hjälplösa inför. Inget samhälls- eller sjukvårdssystem i världen kan bygga en beredskap att hantera effekterna av detta.

Robert Oppenheimer var en av grundarna till Bulletin of the Atomic Scientists vars domedags-klocka visar hur nära vi är utplåning. I år flyttades den för första gången fram till 90 sekunder från midnatt. Vid upprepade tillfällen har olyckor, tekniska eller mänskliga fel fört oss så nära kärnvapenkatastrofen att endast tur och enskilda kloka individers civilkurage har räddat oss. Men vi kan inte förlita oss på tur.

Så skriver du en debattartikel

Även ett lokalt kärnvapenkrig – som mellan Indien och Pakistan – med användning av ett par procent av världens kärnvapen beräknas på grund av rök från brinnande städer leda till temperatursänkning med ett par miljarder människors död i svält – mer än tio gånger mer än av de vidriga direkta effekterna av sprängning, hetta och strålning. Kärnvapen är därför ett globalt självmordsvapen, som hotar oss alla var de än används. Vi måste utrota dem innan de utrotar oss.

För 78 år sedan bröt en dödlig farsot ut när staden Hiroshima förintades av bomben som omedelbart dödade 78 000 människor och följande månader ytterligare 60 000. Död av bränn- och krosskador, strålsjuka, sår, blödningar och infektioner. Tre dagar senare bombades Nagasaki med 74 000 döda direkt och 75000 skadade. Till skillnad från Covid 19 råder ingen tvekan om att denna farsot skapats av människor, och filmen Oppenheimer skildrar detta. Efter det första testet tog det bara tre veckor innan Hiroshima bombades.

I dag skulle bomberna som utplånade Hiroshima och Nagasaki klassas som små ”taktiska”. En rysk U-båt har kärnvapen motsvarande 427 och en amerikansk 1 266 Hiroshimabomber.

Kärnvapenhotet är ingen obeveklig naturlag. Det är inte heller en jätteasteroid på väg mot oss. Kärnvapen har uppfunnits av människan och vi kan göra oss av med dem. Det är möjligt och FN:s konvention som förbjuder kärnvapen anger en färdplan. Det sker inte imorgon men är möjligt steg för steg. En överväldigande majoritet av världens folk och länder vill att kärnvapen ska bort och vi ska nå dit!

Under tiden ska vi inte gå på myterna som förminskar hotet och därmed ökar risken för användning. Det finns inga ”små användbara” kärnvapen. Det finns inget ”kärnvapenparaply ”. Det går inte att försvara sig med eller mot kärnvapen. Kärnvapenkrig kan inte vinnas. Det går inte att bygga en beredskap att ta hand om offren för en kärnvapenattack. Det finns bara ett sätt att stoppa den sista epidemin: att kärnvapnen elimineras.

Sverige bör vid Nato-anslutningen stå upp och vara tydlig med att vi inte accepterar kärnvapen på vårt territorium, att vi inte ska delta i planering och övning för kärnvapenanvändning och att vi förbehåller oss rätten att skriva på och ratificera FN:s kärnvapenförbud. Vi ska inte ge upp hoppet utan tvärtom öka ansträngningarna att förebygga den sista epidemin.

Vendela Englund, Karlstad

Ordförande Svenska läkare mot kärnvapen

Artikeltaggar

Christopher NolanCoronavirusetFNFörsvarHiroshimaIndienKärnvapenNagasakiNatoPakistanRobert Oppenheimer