Hoppa till huvudinnehållet

Stefan och Jessica tar romantiken till nya höjder

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Människor som hör ihop heter Jessica Eriksson och Stefan Holms nya bok: en roman där tesen att det faktiskt finns människor som hör ihop verkligen bevisas. Och de hör ju i allra högsta grad ihop själva.
Människor som hör ihop heter Jessica Eriksson och Stefan Holms nya bok: en roman där tesen att det faktiskt finns människor som hör ihop verkligen bevisas. Och de hör ju i allra högsta grad ihop själva. Foto: Lena Richardson

Författarparet Stefan Holm och Jessica Eriksson låter romantiken flöda.

Deras första roman är ett relationsdrama med starka känslor, men den rymmer också Karlstad, lite lego och många referenser till en svensk popklassiker.

Prologen skrev de på en balkong i Spanien.

Det ringer på dörren en tidig morgon och en ung man öppnar dörren – och hittar en baby som lämnats där i en korg.

Så börjar Stefan Holms och Jessica Erikssons roman ”Människor som hör ihop”.

Karlstadsparet spinner sedan en romantisk berättelse om hur en man tvingas ta de fulla konsekvenserna av ett one night stand.

En dumpad baby – var kommer en sån idé ifrån?

– Det började som ett skämt, säger Stefan Holm och berättar om en period när Jessica hade så mycket med resor och jobb att det var svårt att riktigt hinna med att också vara mamma till sin sexåring.

– Då skämtade vi om att jag skulle vakna en morgon av att det ringde på dörrn här och så skulle han sitta i en korg och ”nu får du ta hand om honom”.

Mamman som drar

När skämtet började ta formen av en romanidé, blev det mer logiskt att sätta en baby i korgen och för spänningens skull var det bättre att pappan inte visste vem mamman var – hon som gör det mest förbjudna.

Hon bryter ju verkligen en norm genom att lämna ifrån sig sitt nyfödda barn?

– Det är det vi vill visa lite också. Även om det började som ett skämt, finns ett allvar bakom. En man kan lämna ett barn och göra karriär och en kvinna förväntas ta hand om barnet. Tittar vi traditionellt och historiskt är det ju så det ser ut. Vi började fundera på vad som händer med personerna som är involverade och med omgivningen, om en kvinna gör det för att satsa på sig själv och uppfylla sina drömmar, säger Jessica Eriksson.

Tydlig struktur

Den nyblivna mamman Sarah är inte redo att se sina planer på en karriär i London gå i kras. Hon har ett toppjobb där klart – och varför är det hon och inte han som ska få sitt liv omkullkastat? Med stor vånda tar hon sitt beslut.

I boken får läsaren uppleva vad som händer sedan, ur både Sarahs och Jonas perspektiv. Vartannat kapitel skildrar Jonas, vartannat Sarah, och två tidslinjer löper genom en händelserik berättelse.

De är förlovade men har varsin bostad. ”Fast vi tillbringar jättemycket tid tillsammans ändå och vi träffas varje dag”, säger Jessica.
De är förlovade men har varsin bostad. ”Fast vi tillbringar jättemycket tid tillsammans ändå och vi träffas varje dag”, säger Jessica. Foto: Lena Richardson

– Vi hade en ganska tydlig struktur för vad som skulle hända och hur det skulle se ut. När man är två som skriver måste man nästan ha det, säger Stefan Holm.

Den stora utmaningen

De har skrivit många noveller och ljudnoveller ihop förut, men ”Människor som hör ihop” är första romanen.

– Det var nog den stora utmaningen, att skriva en så lång text tillsammans och ändå hålla ihop det, så vi inte skenar iväg, säger Stefan.

De har skrivit både science-fiction och spänning tidigare, men det verkar bli mer och mer kärlek och de trivs i genren:

”Behövs i dagens samhälle”

– Det är ju mysigt med feelgood! Det kan till och med jag som man sitta här och säga. Det är lyckliga slut och alla blir glada och det är mysigt att läsa. Jag tror att vi behöver det i dagens samhälle, inte bara elände. Det är också en genre som syns alltmer och har blivit mer accepterat, säger Stefan Holm.

I deras roman får dessutom inte bara kärlek och dramatik plats, utan också en kärleksfull skildring av hemstaden Karlstad - även om huvuddelen av boken utspelar sig i London och Stockholm. Lite lego smyger sig in också - och en alligatorhund. Det är vad Mira önskar sig mest när hon ska fylla sex år och en livs levande sådan visar sig finnas hos paret Holm-Eriksson: charmiga Chili.

Chili är en före detta gatuhund. Eller var det alltigatorhund?
Chili är en före detta gatuhund. Eller var det alltigatorhund? Foto: Lena Richardson

Fast ska man vara petig var hon ju en brasiliansk gatu-hund, vilket råkade bli lite missförstått i barnamun.

Skriver ensamma

Jessica och Stefan har skrivit vartannat kapitel genom delar av boken, men några kapitel har Stefan skrivit grunden till och Jessica fyllt på med beskrivningar och miljöer.

De behöver inte sitta i samma rum när de skriver.

– Det är snarare tvärtom. Jag tror att vi skriver bäst om vi sitter själva, för sitter vi vid samma bord, så börjar vi prata istället. Då är det svårt att fokusera på skrivandet, säger Stefan Holm.

Skrev på träningsläger

Prologen skrev de dock tillsammans – på en balkong.

– Det är flera år sen, när vi var i Spanien. Jag var med när Stefan var på träningsläger och så satt vi på en balkong i Torremolinos och började skissa på den. Vi tänkte att ska vi någon gång skriva en roman, är det här ett bra uppslag, säger Jessica Eriksson.

Och redigeringen gör de alltid gemensamt.

Jessica Eriksson och Stefan Holm skriver ofta var och en på sitt håll, men när det är dags för redigering jobbar de alltid ihop.
Jessica Eriksson och Stefan Holm skriver ofta var och en på sitt håll, men när det är dags för redigering jobbar de alltid ihop. Foto: Lena Richardson

– Stefan läser högt och jag följer med i datorn. Vi har gått igenom den flera gånger och bearbetat språket och sett till att alla trådar hänger ihop. Det är en jätteprocess, säger Jessica.

Nu är romanen släppt - och de jobbar vidare.

– Vi har fler projekt på gång, men det är säkert hemligt, säger Stefan och tittar mot Jessica.

– Jo, det är ju så att det är lite hemligt än så länge, men det är ett stort projekt på gång, säger hon.

Blir det nån fortsättning på Människor som hör ihop?

– Vi har sagt att den dan Hollywood gör film på den, ska vi skriva en uppföljare, säger Stefan Holm.

– Fast i morse när jag vaknade hade jag nån tanke på att man kanske skulle skriva en fortsättning; jag började få en idé.

”En styrka”

Att både jobba och leva ihop har stärkt både skrivandet och relationen, tycker de.

– I själva skrivandet är det en styrka att vi känner varandra, men vi har också lärt känna varandra bättre genom skrivandet. Så blir det ju, man använder ju bitar av sig själv även om det inte är konkret saker som hänt, säger Jessica.

Faktum är att det var genom skrivandet de lärde känna varandra så bra att de blev ett par.

– Det är ju jätteromantiskt! säger Jessica med ett leende.

Nu har de ständigt pågående skrivprocesserna blivit ett sätt att umgås. De skriver på semestern, helger och kvällar.

– Nu har det kanske varit lite lugnare än förra sommaren. Då kändes det som att vi skrev, redigerade och var på höjdhoppstävlingar – bara. Vi gjorde en lista ”10 saker vi ska göra i sommar”: åka båtbuss, äta räkmacka i Värmskog... och mitt i augusti kom vi på att vi har ju inte gjort nåt av det här, säger Stefan.

Överraskning i månskenet

Och mitt i allt måste ju även romance-författare vårda sina relationer.

Vem är största romantikern av er två?

Stefan pekar på Jessica, men hävdar med ett leende:

– Jag har bättrat mig!

– Jag kan ge ett konkret exempel på det. Ett favoritexempel är när jag kom hit en kväll en sen höst och det var fullmåne. Jag parkerade bilen och så hade han dukat upp middag härutanför i fullmånens sken med levande ljus och gjort en kycklingpaj med sallad till. Det var så himla romantiskt! säger Jessica.

Meddelandena de skickar till varandra är också viktiga.

– Det känns som att du inte är längre bort än min mobil även om vi är på olika ställen. Vi skickar många hjärtan, säger Jessica.

Redigering pågår. Romanen har just kommit ut, men Jessica Eriksson och Stefan Holm är redan inne på nya skrivprojekt tillsammans.
Redigering pågår. Romanen har just kommit ut, men Jessica Eriksson och Stefan Holm är redan inne på nya skrivprojekt tillsammans. Foto: Lena Richardson

Holm och Eriksson om...

...de har satt nåt datum för bröllop?

– Nej, det har vi inte gjort, säger Jessica Eriksson och fnissar lite över en rubrik i en skvallertidning efter en intervju de gjorde med Hemmets Journal.

– Då sa vi att det är väl inte orimligt att vi kommer att gifta oss. Så stod det i rubriken ”Stefan Holm om bröllopet...” säger Stefan och skrattar.

...bokens titel Människor som hör ihop:

– Titeln är stulen. Eller kärleksfullt lånad - från Ratata. Det är mycket Ratata och Mauro Scocco-referenser inbakade i det här, säger Stefan, som bland annat fått igenom namn som Sarah, Jackie, Nelly och Clarence på romanfigurerna.

...om sina olika roller i skrivprocessen:

– Hon får mig att skriva. Annars har jag bara massa idéer och så kommer jag aldrig till skott och börjar skriva. Och jag får Jessica att strukturera upp och komma till punkt, säger Stefan.

– För jag tycker om att fortsätta skriva, för det är så roligt med skrivandet i sig. Huvudmålet är inte att boken ska bli klar, utan målet är att skriva! säger Jessica.

– Jag måste ha den gudomliga inspirationen och sätta mig - eller en deadline. Annars går det liksom inte, säger Stefan. Och jag har ofta mycket klart i huvudet men har inte satt mig ner och plitat.

– Och jag vet inte alls vad jag ska skriva utan sätter mig och skriver bara. Men då vet jag ramen i alla fall.

...författarskapet kommer att äta upp deras andra jobb?

– Det är ganska svårt att kunna försörja sig på skrivandet, men det är klart att det är en dröm att skriva på heltid, men där är vi ju inte än, säger Jessica.

– Det är ett jättelångt steg, säger Stefan.

– Och vi älskar ju våra vanliga jobb också, säger Jessica.

Läs också

Från höjdhoppare till författare. Stefan Holm varvar numera uppdraget som höjdhoppstränare med att skriva tillsammans med sin partner Jessica Eriksson.
Från höjdhoppare till författare. Stefan Holm varvar numera uppdraget som höjdhoppstränare med att skriva tillsammans med sin partner Jessica Eriksson. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

BerättelserFilmerHöjdhoppJessica ErikssonKarlstadLitteraturLondonNöje/KulturRatataRomantikStefan Holm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.