Hoppa till huvudinnehållet

Skolbiblioteken är avgörande

Publicerad:
I dag saknar mer än hälften, 48 procent, av Sveriges elever tillgång till ett skolbibliotek bemannat på minst halvtid, skriver Helene Öberg.
I dag saknar mer än hälften, 48 procent, av Sveriges elever tillgång till ett skolbibliotek bemannat på minst halvtid, skriver Helene Öberg. Foto: Pontus Lundahl/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Då räcker det inte med ett rum med böcker utan det behövs skolbibliotekarier som kan vara en del av skolans pedagogiska verksamhet och bidra till att utveckla elevernas läsförmåga, skriver Helene Öberg.

Just nu är det tuffa ekonomiska tider. I en lågkonjunktur är det barnen som redan har minst med sig till skolan som drabbas hårdast. Det är de som ser sina föräldrar förlora jobbet, de som går hungriga till skolan måndagsmorgon, de som får svårast att koncentrera sig på lektionerna. Det är också för dem som skolan kommer betyda allra mest i framtiden.

Så skriver du en debattartikel

Den internationella undersökningen PIRLS visar att svenska fjärdeklassares läsförmåga sjunker och att skillnaderna mellan elever med olika socioekonomiska förutsättningar ökar. Det är därför extra viktigt att låta barn möta skolbibliotekarier och böcker i skolan. I dag saknar mer än hälften, 48 procent, av Sveriges elever tillgång till ett skolbibliotek bemannat på minst halvtid, enligt siffror från Kungliga biblioteket.

2019 fick skolbiblioteket Älvkullen motta priset Skolbibliotek i världsklass. Priset delades ut till skolbibliotek som arbetade som en tydlig del av skolans pedagogiska struktur och systematiska kvalitetsarbete. Då räcker det inte med ett rum med böcker utan det behövs skolbibliotekarier som kan vara en del av skolans pedagogiska verksamhet och bidra till att utveckla elevernas läsförmåga. Skolor som arbetar så i dag vittnar om hur viktigt bemannade skolbiblioteket är för att eleverna ska få en bra kunskapsutveckling och nå sina mål. Det är en investering i Sverige som kunskapsnation.

Skolminister Lotta Edholm (L) har ett stort engagemang för att barn ska lära sig läsa och skriva i skolan. Det är bra. Regeringen har fattat några beslut för mer läsning, men det viktigaste beslutet, att skolor måste ha skolbibliotek med skolbibliotekarier, saknas. När sommarlovet är slut är det dags för regeringen att ta beslutet som innebär att barn får möta skolbibliotekarier i skolan.

Helene Öberg

Ordförande, Svensk Biblioteksförening

Artikeltaggar

ÄlvkullegymnasietBarnBibliotekBöckerKungliga biblioteketLitteraturLotta EdholmPolitikSkola och utbildningSkolorSveriges regering